Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Lukas Dekker hoogleraar cardiologie aan TU/e

Een nieuwe leerstoel aan de Technische Universiteit Eindhoven moet een verdere impuls gegeven aan de ontwikkeling van technologische oplossingen om de zorgkwaliteit voor hartpatiënten te verbeteren. Nieuwe toepassingen op het gebied van cardiologie moeten daarnaast bijdragen aan het terugdringen van de stijgende zorgkosten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De deeltijd leerstoel ‘Technology for outcome-driven cardiac care’ weerspiegelt volgens het Eindhovense Catharina Ziekenhuis de ‘ambitieuze samenwerking’ tussen het grootste hartcentrum van Nederland en de TU/e in Brainport Eindhoven. De leerstoel wordt ingenomen door cardioloog-elektrofysioloog (en nu ook hoogleraar) dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis.

Ontwikkeling nieuwe technologie

Dekker houdt zich bezig met screening en behandeling van patiënten met hartritmestoornissen. Behalve aan onderzoek in een internationaal netwerk zal hij in Brainport Eindhoven zijn bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om in een zo vroeg mogelijk stadium boezemfibrilleren vast te stellen.

“Door de ziekte eerder op te sporen, kunnen we sneller met de behandeling starten waardoor we hartfalen en beroertes voorkomen”, licht Dekker toe in een nieuwsbericht. In één van die onderzoeken werkt hij nauw samen met het slaapcentrum Kempenhaeghe, dat net als het ziekenhuis deel uitmaakt van het Eindhoven MedTech Innovation Center. Samen onderzoeken zij de relatie tussen slaapstoornissen en hartritmestoornissen.

In ander onderzoek wordt gewerkt aan nieuwe technologie om de invasieve katheter-behandeling van boezemfibrilleren te verbeteren. Nog een andere ambitie ligt op het gebied van kamerritmestoornissen die soms ook een fatale afloop kunnen hebben, stelt Dekker. “Met behulp van geavanceerde beeldvorming en artificial intelligence willen we mensen die risico lopen op kamerstoornissen eerder opsporen.”

Medische innovaties

Dekker is volgens het Catharina Ziekenhuis één van de trekkers van bovengenoemde Eindhoven Medtech Innovation Center (e/MTIC), waar ook de TU/e, Philips, en het maxima Medisch Centrum in deelnemen. Binnen dat samenwerkingsverband wordt veel onderzoek gedaan naar medische innovaties. De partners verwachten dat de intensieve samenwerking tussen kliniek, wetenschap en industrie de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt aanmerkelijk verkort.

Met de benoeming van Dekker komt het aantal hoogleraren in het Catharina Ziekenhuis op elf. Door de nauwe banden met verschillende academische centra levert het ziekenhuis naar eigen zeggen veel eigen promovendi die bezig zijn met onderzoeken die direct te maken hebben met de patiëntenzorg.

Naast Lukas Dekker zijn ook vaatchirurg Marc van Sambeek, oud-cardioloog Nico Pijls, klinisch chemicus Volkher Scharnhorst en intensivist-anesthesioloog Erik Korsten als hoogleraar verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. Chirurg-oncoloog Harm Rutten, longarts Frank Smeenk, dermatoloog Peter Steijlen en vaatchirurg Joep Teijink zijn hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Gynaecoloog Dick Schoot is professor aan de Universiteit van Gent in België.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen