LUMC, NeLL ontvangen twee miljoen euro voor ontwikkeling virtuele coach

26 juni 2019
LUMC
Innovatie
Nieuws

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) hebben binnen een landelijk consortium twee miljoen euro toegekend gekregen voor het ‘Perfect Fit’ project. De gelden zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma Big Data en Gezondheid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met het geld ontwikkelt het consortium onder leiding van prof. dr. Niels Chavannes een virtuele coach die mensen gaat ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl om zo het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

De nieuwe virtuele leefstijlcoach is een project dat adviezen over stoppen met roken en bewegen combineert. De sterk gepersonaliseerde en flexibele coach biedt laagdrempelige ondersteuning op elk gewenst moment. Door geavanceerde analyse van bestaande en nieuw verzamelde gegevens, kunnen de onderzoekers bepalen welke coaching adviezen het beste werken en voor wie. De virtuele coach communiceert deze individuele adviezen naar personen die streven naar een gezondere leefstijl.

De onderzoeksgroep kijkt momenteel naar de beste manieren om de communicatie van virtuele gezondheidsadviezen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat een persoon nodig heeft. Op langere termijn zal onderzocht worden of deze benadering mensen helpt om daadwerkelijk gezonder te leven, waarmee hart- en vaatziekten vaker voorkomen kunnen worden.

Commit2Data

Perfect Fit is één van de vier publiek-private onderzoekjesprojecten in de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid. In totaal hebben de Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid en Sport 6.58 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de onderzoeksprojecten. 

Tot de partners van Perfect Fit behoren TU Delft, University of Twente, Trimbos Institute, Leiden University, m, Sense Health, Virtuagym, Roessingh Research & Development, Stichting Pharos, Stichting Publiek Privaat Partnership Stop met Roken, GlaxoSmithKline en Stichting Zorg & Zekerheid.

https://www.youtube.com/watch?v=-5Qx6ydhEoI
Vorig jaar maart vond in de Amsterdam Arena de kick-off plaats van Commit2Data. De keynote speech op het event werd geleverd door Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN. (bron ECP)