LUMC ondersteunt eigen zorg op afstand met Care app

23 juni 2020
thuis-monitoring
Apps
Nieuws

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) komt met een app die het voor patiënten mogelijk maakt om thuis hun gezondheidssituatie te monitoren. De LUMC Care app is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de LUMC Box, waarmee mensen thuis vitale functies kunnen meten. Deze Box was ontwikkeld voor thuismonitoring van mensen met chronische aandoeningen en wordt sinds april ook ingezet voor mensen met milde coronaklachten.

Met de LUMC Care app geven mensen meetwaarden en klachten digitaal door. Eerder gebeurde dat vaak analoog of met verschillende apps. Dat kan nu in één app, die is uitgebreid met onder andere vragenlijsten. De LUMC Care app is ontwikkeld voor de 'zorg op afstand' LUMC Box. Daarmee krijgen digitale meetapparatuur zoals bloeddrukmeter, weegschaal, ECG-apparaat of zuurstofmeter aan de patiënt in bruikleen.

De meetwaarden geven zij automatisch via de app door naar het elektronisch patiëntendossier (EPD). Zo is er geen risico op dataverlies en kan er frequente monitoring plaatsvinden, die zowel voor de patiënt als voor de behandeld arts het inzicht in de gezondheidssituatie vergroot. Daarnaast kunnen patiënten ook via de app aangeven of er klachten zijn en kunnen ze informatie ontvangen.

Ondersteuning zorg op afstand

Sinds mei wordt de reguliere zorg geleidelijk aan weer opgeschaald. De 1,5 meter maatregel blijft voorlopig echter van kracht als manier om besmetting met corona te beperken. Nierspecialist en mede-initiatiefnemer van de Box Onno Teng benadrukt dat deze vorm van thuismonitoring de 1,5-metersamenleving ondersteunt. “We verlenen op deze manier goede zorg voor direct zorgbehoevenden, terwijl de monitoring thuis veilig doorgaat.”

De LUMC Care app is beschikbaar voor verschillende patiëntgroepen met onder meer COVID-19, hartklachten en zwangeren. Het aantal afdelingen in het LUMC dat met de LUMC Box wil werken stijgt. Daarom werkt het LUMC hard aan bredere inzet van de LUMC Box. Pharos, het landelijk expertisecentrum dat bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsverschillen, testte de LUMC Care app en oordeelde zeer positief over het gebruiksgemak.

Slimme technologie voor waardegedreven zorg

Met slimme technologie zoals de uit 2018 stammende Box wil het LUMC aan de ontwikkeling van waardegedreven zorg werken. Deze werkwijze verbindt klinische en persoonlijke waarden en stemt deze af op de financiële, organisatorische en maatschappelijke lasten. Op deze manier leggen zorgverleners en patiënten samen de basis voor besluiten op maat in het zorgproces.

Hartspecialist en medebedenker van de Box Douwe Atsma: “Innovatie moet helpen de logistiek voor zowel de patiënt als de zorgaanbieder te verbeteren. Alleen zo kan de aandacht voor gezonder leven en het voeren van het goede gesprek gerealiseerd worden.” De LUMC Box sluit hier helemaal op aan, meent hij

De LUMC Care app is verkrijgbaar in de Google Playstore (Android) en op zeer korte termijn ook in de Appstore voor iOS.