Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
19 april 2021
Artikel delen

LUMC sluit aan bij programma voor slim datagebruik

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is deze maand aangehaakt bij het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’. Een programma waarbij door slim gebruik van data de verwijzing van patiënten naar het ziekenhuis verbeterd en het aantal onnodige verwijzingen afneemt. Huisartsen maken gebruik van extra kennisregels in het HIS. De deelname van het LUMC aan het programma zorgt voor een verdere versterking tussen de eerstelijns- en gespecialiseerde zorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Binnen het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’, worden algoritmen gebruikt die ontwikkeld zijn op basis van behandelprotocollen, data van de patiënt en landelijk beschikbare data. Door dit slimme datagebruik kunnen patiënten eerder over hun kwaal geïnformeerd worden en indien nodig eerder naar het ziekenhuis verwezen worden.

Slim datagebruik bij verwijzingen

De algoritmen worden onder andere al toegepast voor het bepalen van het al dan niet doorverwijzen van patiënten met hart- en vaatklachten. Het komend jaar wordt onder andere ook gestart met projecten bij voor medicatie beoordeling, risicoinschatting voor noodzakelijke controles voor CVRM-patiënten, waarvoor in 2018 al een pilot uitgevoerd werd, en een indicatie voor het voeren van een behandelwens gesprek met kwetsbare ouderen.

In februari is Jeroen van Wijngaarden, universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), een onderzoek gestart waarin het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’ centraal staat. Daarbinnen wordt gekeken naar de factoren die leidend zijn voor het succesvol implementeren van big data-toepassingen in de zorg. Eind 2021 worden de resultaten van dit onderzoek, in de vorm van een wetenschappelijk paper, verwacht.

LUMC in stuurgroep

Met de deelname van het LUMC zal de stuurgroep van het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’ uitgebreid worden met Fred Boer, adviseur innovatie LUMC, en Hine van Os, manager van NELL. Daarnaast hebben voorzitter Hans van Selm van zorggroep Alphen op een Lijn en Gerard de Ruijter van SCAL afscheid genomen. Frank den Heijer is de nieuwe voorzitter. Meer informatie over het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’ is beschikbaar op de website gzgr.nl.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen