Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

LUMC start e-health-proef postoperatief zorgprogramma hartpatiënten

De afdeling Cardiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is begin oktober 2018 gestart met een postoperatief e-health-programma voor hartpatiënten. Door het behandeltraject na een operatie te standaardiseren verwacht de afdeling postoperatieve complicaties beter en sneller op te sporen. Hierdoor kan een juiste behandeling sneller worden ingezet, stelt het LUMC.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het nieuwe e-health-programma is in het leven geroepen voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan en voldoende Nederlands of Engels spreken. Patiënten die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen na de operatie een box mee naar huis. In deze box zit een bloeddrukmeter, hartritmemonitor, weegschaal, zuurstofsaturatiemeter, thermometer en een stappenteller.

Met de box kunnen patiënten thuis metingen uitvoeren. De data die uit deze metingen voortkomen worden digitaal opgeslagen en na twee weken en nogmaals na drie maanden besproken met een verpleegkundig specialist tijdens een webcamconsult. De data wordt daarnaast wekelijks gecontroleerd. Bij complicaties wordt direct contact opgenomen met de patiënt. Bij acute afwijkingen wordt verzocht om direct 112 te bellen.

Patiënten ondergaan een openhartoperatie in het LUMC voor coronair- of kleplijden, aortapathologie, (supra) ventriculaire aritmieen, congenitale corvitia en hartfalen.

‘Iedereen thuis meten’

Volgens verpleegkundig specialist Nicolette van Hof hebben veel patiënten last van verschillende ziektebeelden tegelijk. Juist daarom is het volgens haar belangrijk dat er een behandeling wordt toegepast waarbij complicaties vroeg aan het licht komen. “Als iedereen thuis een meting kan uitvoeren, kunnen we veel sneller in beeld brengen of er problemen zijn. Als er iets aan de hand blijkt te zijn, dan kunnen we daar direct op reageren.”

Thuismonitoring staat al lang op de agenda van de zorgsector en op dit gebied vinden ook steeds meer initiatieven plaats. Deze week nog pleitte de VVD bij monde  van Kamerlid Arno Rutte voor een versnelling van de ontwikkelingen rondom zorg op afstand.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen