Search
Close this search box.
Search

LUMC start e-health-proef postoperatief zorgprogramma hartpatiënten

De afdeling Cardiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is begin oktober 2018 gestart met een postoperatief e-health-programma voor hartpatiënten. Door het behandeltraject na een operatie te standaardiseren verwacht de afdeling postoperatieve complicaties beter en sneller op te sporen. Hierdoor kan een juiste behandeling sneller worden ingezet, stelt het LUMC.

Het nieuwe e-health-programma is in het leven geroepen voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan en voldoende Nederlands of Engels spreken. Patiënten die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen na de operatie een box mee naar huis. In deze box zit een bloeddrukmeter, hartritmemonitor, weegschaal, zuurstofsaturatiemeter, thermometer en een stappenteller.

Met de box kunnen patiënten thuis metingen uitvoeren. De data die uit deze metingen voortkomen worden digitaal opgeslagen en na twee weken en nogmaals na drie maanden besproken met een verpleegkundig specialist tijdens een webcamconsult. De data wordt daarnaast wekelijks gecontroleerd. Bij complicaties wordt direct contact opgenomen met de patiënt. Bij acute afwijkingen wordt verzocht om direct 112 te bellen.

Patiënten ondergaan een openhartoperatie in het LUMC voor coronair- of kleplijden, aortapathologie, (supra) ventriculaire aritmieen, congenitale corvitia en hartfalen.

‘Iedereen thuis meten’

Volgens verpleegkundig specialist Nicolette van Hof hebben veel patiënten last van verschillende ziektebeelden tegelijk. Juist daarom is het volgens haar belangrijk dat er een behandeling wordt toegepast waarbij complicaties vroeg aan het licht komen. “Als iedereen thuis een meting kan uitvoeren, kunnen we veel sneller in beeld brengen of er problemen zijn. Als er iets aan de hand blijkt te zijn, dan kunnen we daar direct op reageren.”

Thuismonitoring staat al lang op de agenda van de zorgsector en op dit gebied vinden ook steeds meer initiatieven plaats. Deze week nog pleitte de VVD bij monde  van Kamerlid Arno Rutte voor een versnelling van de ontwikkelingen rondom zorg op afstand.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
Volg jij ons al?