LUMC werkt samen voor inzet ZorgDomein bij verloskundigen

7 juli 2017
Nieuws

Zwangere cliënten in de regio Leiden kunnen vanaf 1 juli 2017 beter voorbereid naar hun eerste afspraak in het ziekenhuis, zo stelt het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC werkt hiervoor samen met het Alrijne Ziekenhuis, Sleutelnet en verloskundigen coöperatie Leiden (LEO). Verloskundigen uit de regio Leiden hebben in juni al kennis kunnen maken met Zorgdomein via workshops en zijn wegwijs gemaakt binnen het systeem.

Sinds zaterdag 1 juli kunnen behalve huisartsen ook verloskundigen in de regio Leiden hun cliënten digitaal via de verwijsapplicatie ZorgDomein verwijzen. De samenwerkende zorgpartijen kunnen door de nieuwe verwijsmogelijkheden de verloskundige zorg nog beter met elkaar afstemmen, zo is de verwachting. Verwijzers, zoals verloskundigen en huisartsen, kunnen patiënten en cliënten via Zorgdomein digitaal doorverwijzen. Dit maakt doorverwijzen sneller, veiliger en foutloos. In de verwijsbrief wordt de relevante medische informatie automatisch ingevuld. Verwijzers hebben inzicht in alle actuele informatie over het zorgtraject, zoals de actuele toegangstijd en geldende verwijscriteria van het ziekenhuis.

ZorgDomein voor iedereen

ZorgDomein is in 2000 opgericht door Walter Balestra en had als doel het ziekenhuisbezoek efficiënter te maken voor arts en patiënt. In 2016 verwerkte het bedrijf 4,5 miljoen verwijzingen. Zorgdomein biedt een landelijke infrastructuur die met name gebruikt voor het verwijzen van huisarts-patiënten naar ziekenhuizen. Verder is er sinds kort ZorgDomein Lokaal. Waar ZorgDomein zich richt op tweedelijns verwijzingen, focust ZorgDomein Lokaal zich sinds april 2017 op de eerstelijnszorg. Op het platform kunnen eerstelijns zorgaanbieders hun zorgaanbod tonen. Dit maakt dat huisartsen in de omgeving beter inzicht krijgen in het aanbod vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten en paramedici. Sinds eind mei 2017 is er ook een op de zorg gerichte messenger-app via ZorgDomein beschikbaar: ‘ZorgDomein Patiëntoverleg’. De online messenger dienst is volgens aanbieder Zorgdomein de afgelopen maanden uitgebreid getest in Rotterdam en Nijmegen. Andere aanbieders op deze markt zijn onder meer KPN Zorg Messenger. De dienst Patiëntoverleg is landelijk kosteloos te gebruiken door onder meer huisartsen, specialisten, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners. Met de dienst kunnen zij volgens de aanbieder veilig en efficiënt over patiënten overleggen, informatie delen en opslaan in het eigen informatiesysteem.