Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

M-Health apparaten aanpassen vanwege nieuwe Apple strategie

Bij de release van de iPhone 7, kondigde Apple aan, tot verrassing van velen, dat het afstapt van de alom gebruikte hoofdtelefoonaansluiting en overstapt op de lightning adapter en Bluetooth. Niet alleen heeft dat gevolgen voor audiofielen, maar ook apparatuur voor de gezondheid die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn voor de mobiele telefoon, worden tot nu toe aangesloten via de plug voor de hoofdtelefoon. Een reeks bedrijven waren hierop al op voorbereid en enkelen zijn zelfs al bezig met de ontwikkeling richting draadloze varianten van hun producten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“In een poging om de compatibiliteit van de telefoon te verhogen en om te anticiperen op de keuze van Apple, heeft Kinsa al twee draadloze producten vrijgegeven die werken via Bluetooth en geen draad meer nodig hebben, de Kinsa Smart Ear thermometer en de Sesamstraat Smart Ear thermometer”, zo vertelt Inder Singh, CEO van Kinsa. De eerste generatie smart thermometer van Kinsa maakten gebruik van de iPhone hoofdtelefoonaansluiting. "We zullen meer draadloze producten gaan vrijgeven in de toekomst, inclusief een draadloze Smart Stick thermometer die werkt met nieuwe generaties telefoons."

iHealth, die glucometers produceren die ook een hoofdtelefoonaansluiting gebruikt, zegt dat ze niet gebruik zullen gaan maken van de lightning adapter, maar zich in de toekomst volledig gaan richten op draadloze producten. De Breathometer, waarvan het oorspronkelijke apparaat ook via de koptelefoonaansluiting aangesloten wordt, heeft al een nieuw apparaat ontwikkeld die draadloos functioneert. Deze zal eind deze maand op de markt komen, zo zeggen ze.

Alleen nog maar draadloos

Dario daarentegen, het bedrijf dat ook glucometers ontwikkeld wekte de suggestie in een vandaag verzonden persbericht, dat zij plannen hebben om hun apparatuur te gaan updaten, gebruikmakend van de Lightning adapter. “Het nieuws van Apple was geen verrassing voor ons en we werken al een tijdje aan een oplossing”, zo zegt Erez Raphael, CEO van DarioHealth’s. “De behendigheid van ons team om te navigeren in het complexe mobiele ecosysteem showt de passie en veelzijdigheid van  DarioHealth om voorloper te zijn in cutting-edge technologie in het algemeen en in het bijzonder op de diabetesmarkt.”

Een bijzondere case is CliniCloud,dat juist gebruik maakt van de hoofdtelefoonaansluiting voor hun stethoscoop, omdat het mogelijkheden biedt op audio, dat via Bluetooth niet mogelijk blijkt. De CEO van CliniCloud, Andrew Lin, zegt dat ze aan het onderzoeken zijn of een versie voor aansluiting via de Lightning adapter mogelijk is. “Hoewel het redelijk teleurstellend is dat Apple stopt met de 3.5 mm plug, zaten we op deze aankondiging al een tijdje te wachten. We hebben dan ook al voorbereidingen getroffen om oonze toekomstige producten van een Lightning aansluiting te voorzien. Onze bestaande stethoscoop zou gewoon moeten functioneren met een adapter en we wachten nu op samples om volledige compatibiliteit te testen.”

Oude technologie

Apple stelt op haar beurt, dat de hoofdtelefoonaansluiting oude technologie is waarvan het tijd is om te vervangen en dat het weglaten voor een dunner en meer waterdicht apparaat zorgt. Critici zijn boos dat ze hun bestaande hoofdtelefoons niet meer kunnen gebruiken zonder een adapter, die ze voor $159 dienen aan te schaffen.

Over het algemeen heerst er een gevoel van deja vu, nu de wijziging de makers van gezondheidsapparatuur dwingt richting draadloze verbindingen. Sommige van deze apparatuur zijn begonnen met het gebruiken van de 3.5 mm plug, toen Apple de Lightning adapter voor het eerst introduceerde. Toen werd er al voorspeld dat de bedrijven over moesten gaan op draadloze aansluitingen, een voorspelling die nu, slechts een paar jaar later, uitkomt. De grote winnaar in dit verhaal van lijkt Bluetooth Smart te worden. 

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen