Maastricht M4I instituut leidt internationaal consortium ‘intelligent mes’

Onderzoekers van het Maastricht M4I instituut, onder leiding van prof. dr. Ron Heeren, zijn centrale partners in een internationaal consortium dat het gebruik van een intelligent mes, het zogeheten iKnife, voor medische doeleinden gaat onderzoeken. De tweede fase-studie, met experimenten (in vivo) zijn afgelopen herfst gestart in het Maastricht UMC+.

Het iKnife werd ontwikkeld met als doel het veilig verwijderen van weefsel tijdens operaties. Bij het verwijderen van een tumor bijvoorbeeld is het voor een chirurg niet altijd even makkelijk om zeker te weten dat alle kankercellen zijn verwijderd. Te veel gezond weefsel weghalen is niet wenselijk en het sparen van orgaanweefsel is zelfs van levensbelang.

Het iKnife moet daarin verandering brengen. De tool wordt verhit en creëert rook als het in contact komt met weefsel tijdens de operatie. Deze rook bevat moleculen en is een soort vingerafdruk van het weefsel. Het ‘moleculair profiel’ bevat veel informatie, inclusief weefselspecifieke profielen waarmee de tumor onderscheiden kan worden van het omliggende weefsel – informatie die niet zichtbaar is voor het gewone oog van de chirurg.

Multi-centre studie voor validatie

Voordat de techniek wereldwijd geaccepteerd kan worden, moet deze eerst gevalideerd worden. Daarvoor is een multi-centre studie opgezet door een internationaal consortium. De andere wetenschappelijke partners zijn Queen’s University in Kingston, Canada en het Imperial College in Londen. Waters is het bedrijf dat het patent voor het iKnife bezit en is de private partner in het consortium die werkt aan technologische verbetering. Momenteel wordt een database met weefsel van borstkankerpatiënten gebouwd door de drie academische partners.

Alle activiteiten rond het iKnife zijn tot nu toe alleen onderzoeksgericht. De volgende stap is in de operatiekamer moleculaire profielen van weefsel verzamelen en vergelijken tijdens de operatie (in vivo). De implementatie van het systeem in de operatiekamers is in december 2018 begonnen voor hoofd-halsoperaties, door de onderzoeksgroep van Porta, in nauwe samenwerking met de ziekenhuiscollega’s.

Weefselmap

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht kwamen in 2017 nog naar buiten met een ‘Google Maps van het lichamelijk weefsel’. Deze map werd ontwikkeld op basis van massaspectrometrie imaging (MSI) die dynamische veranderingen in de stofwisseling in beeld brengt. Het was volgens de universiteit voor het eerst dat wetenschappers de dynamiek van biochemische processen in lichamelijk weefsel op deze manier in kaart hebben gebracht

Zie voor meer informatie onderstaande video

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?