Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Maastricht UMC+ implanteert mini-neurostimulator voor pijnverlichting

Het Maastricht UMC+ heeft onlangs voor het eerst een neurostimulator geïmplanteerd in een patiënt met chronische pijnklachten. Het gaat om de Intellis van Medtronic, volgens de producent momenteel de kleinste neurostimulator ter wereld.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het implantaat is gekoppeld aan een platform dat gegevens over bewegingen en therapiegebruik van de patiënt verzamelt. Patiënten ervaren naast de verlichting van pijn, het grote voordeel van een uitzonderlijk snel en makkelijk oplaadbare batterij. De patiënt die als eerste de Intellis geïmplanteerd kreeg, maakt het goed, aldus Medtronic. Zij ontving het implantaat begin november en stelt dat de korte oplaadtijd (1 uur) haar helpt bij het leiden van het leven zoals zij dat wil.

Afstandsbediening ook oplader

De neurostimulatie-therapie voor chronische pijn bestaat uit een medisch apparaatje dat onder de huid van de patiënt wordt geplaatst. Het apparaatje geeft zwakke elektrische pulsen af via een geleidingsdraad waarmee pijnsignalen naar de hersenen beïnvloed moeten worden. De afstandsbediening voor de neurostimulator dient ook als oplader. 

Volgens Professor Maarten van Kleef, die de Intellis-therapie in het MUMC+ voor het eerst toepaste, is de ingreep voorspoedig verlopen. “De langdurige pijnverlichting die de patiënt nu ervaart, kunnen we met dit systeem optimaliseren via de gegevens die we via het platform krijgen. Daarnaast zijn de goede oplaadfunctionaliteit en het kleine formaat van deze stimulator prettig voor de patiënt.”

""

Chronische pijn wijdverspreid

Eén op de vijf volwassenen in West-Europa lijdt aan chronische pijn, met een grote persoonlijke en maatschappelijke impact. Behandeling met neurostimulatie leidt bij veel patiënten tot langdurige pijnverlichting, verbetering van de kwaliteit van leven en aan pijn gerelateerde invaliditeit, en een vermindering van de behoefte aan pijnmedicatie.

Vanaf eind november passen ook de pijnspecialisten van St Jansdal in Harderwijk de therapie met Intellis toe.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen