Search
Close this search box.
Search

Maastricht UMC+ implanteert mini-neurostimulator voor pijnverlichting

Het Maastricht UMC+ heeft onlangs voor het eerst een neurostimulator geïmplanteerd in een patiënt met chronische pijnklachten. Het gaat om de Intellis van Medtronic, volgens de producent momenteel de kleinste neurostimulator ter wereld.

Het implantaat is gekoppeld aan een platform dat gegevens over bewegingen en therapiegebruik van de patiënt verzamelt. Patiënten ervaren naast de verlichting van pijn, het grote voordeel van een uitzonderlijk snel en makkelijk oplaadbare batterij. De patiënt die als eerste de Intellis geïmplanteerd kreeg, maakt het goed, aldus Medtronic. Zij ontving het implantaat begin november en stelt dat de korte oplaadtijd (1 uur) haar helpt bij het leiden van het leven zoals zij dat wil.

Afstandsbediening ook oplader

De neurostimulatie-therapie voor chronische pijn bestaat uit een medisch apparaatje dat onder de huid van de patiënt wordt geplaatst. Het apparaatje geeft zwakke elektrische pulsen af via een geleidingsdraad waarmee pijnsignalen naar de hersenen beïnvloed moeten worden. De afstandsbediening voor de neurostimulator dient ook als oplader. 

Volgens Professor Maarten van Kleef, die de Intellis-therapie in het MUMC+ voor het eerst toepaste, is de ingreep voorspoedig verlopen. “De langdurige pijnverlichting die de patiënt nu ervaart, kunnen we met dit systeem optimaliseren via de gegevens die we via het platform krijgen. Daarnaast zijn de goede oplaadfunctionaliteit en het kleine formaat van deze stimulator prettig voor de patiënt.”

""

Chronische pijn wijdverspreid

Eén op de vijf volwassenen in West-Europa lijdt aan chronische pijn, met een grote persoonlijke en maatschappelijke impact. Behandeling met neurostimulatie leidt bij veel patiënten tot langdurige pijnverlichting, verbetering van de kwaliteit van leven en aan pijn gerelateerde invaliditeit, en een vermindering van de behoefte aan pijnmedicatie.

Vanaf eind november passen ook de pijnspecialisten van St Jansdal in Harderwijk de therapie met Intellis toe.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?