Search
Close this search box.
Search

Maastricht UMC+ neemt digitale PET/CT-scan in gebruik

Het Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een digitale PET/CT-scan, één van de eerste van dit type in Nederland. De nieuwe PET/CT-scan onderscheidt zich van zijn voorgangers in die zin dat het gedeelte van het lichaam dat in één keer gescand kan worden, bijvoorbeeld een orgaan, groter is. Dat levert een betere kwaliteit op, waardoor kleine afwijkingen, zoals uitzaaiingen van tumoren en kleine infectiehaarden, beter te zien zijn. Bovendien duren de scans korter.

De nieuwe, digitale PET/CT-scan van het Maastricht UMC+ is sinds december in gebruik en de eerste ervaringen zijn volgens het Maastricht UMC+ ‘zonder meer positief’. De scan wordt ingezet bij verschillende patiëntencategorieën: voor oncologische, orthopedische en neurologische patiënten, maar ook voor het opsporen van infecties.

Het CT-gedeelte van de nieuwe PET/CT-scan levert een hele hoge kwaliteit, stelt het Maastricht UMC+. Bovendien corrigeert de software van de nieuwe PET/CT-scan voor ademhalingsbewegingen van de patiënt, waardoor de beelden scherper zijn dan bij een reguliere PET/CT. Het nieuwe scan-apparaat werkt ook sneller dan zijn voorgangers: een scan van het hele lichaam kan met de digitale PET/CT-scan in vijftien minuten gemaakt zijn.

De subafdeling Nucleaire Geneeskunde van het Maastricht UMC+ heeft een facelift gekregen in verband met de laatste aanwinst. De ruimte waar de nieuwe PET/CT-scan staat en de aangrenzende ruimtes zijn heringericht en maximaal patiëntvriendelijk gemaakt. Als patiënten de voor de PET-scan noodzakelijke radioactieve suiker ingespoten hebben gekregen, moeten ze drie kwartier stil blijven liggen zodat het via het bloed overal in het lichaam zijn weg vindt.

De drie wachtruimtes die daarvoor bestemd zijn, hebben een rustgevende wandbekleding gekregen. Tijdens de scan kunnen patiënten – indien gewenst – naar een muziekje luisteren. Aan de binnenkant van het scanapparaat zijn mooie beelden zichtbaar, zodat patiënten ook visueel afgeleid worden.

UMC Groningen eerste met dynamische PET-scan

Het Groningse UMCG nam vorig jaar naar eigen zeggen als eerste een dynamische PET-scan in gebruik. Artsen en patiënten van het UMCG kregen hiermee de beschikking over de meest moderne beeldvormende techniek. Het apparaat is van Siemens Healthineers. 

De Siemens Biograph Vision scanner heeft een veel hogere resolutie als eerder door het UMCG gebruikte PET/CT-scanners, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag sterk toe. Ook kan de dynamische scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen. 

Reinier de Graaf werkt met Philips Vereos Digital PET/CT

Het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft) werkt sinds vorig jaar met een nieuwe digitale PET-CT scan die sneller en nauwkeuriger is dan de bestaande, analoge PET-CT scan. Het gaat daarbij om de Vereos Digital PET/CT van Philips. Dit type kan gedetailleerdere en scherpere beelden maken, waardoor tumoren kleiner dan 10 millimeter veel beter zichtbaar zijn. Dat zijn veel kleinere afwijkingen dan die met de analoge scan in beeld gebracht kunnen worden.

Het Reinier Graaf ziekenhuis werd in 2017 voorgegaan door het Zwolse Isala ziekenhuis. Die kreeg twee jaar geleden als één van de eerste vijf ziekenhuizen ter wereld de beschikking over de digitale PET/CT scanner van Philips.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?