Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Maastricht UMC+ neemt digitale PET/CT-scan in gebruik

Het Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een digitale PET/CT-scan, één van de eerste van dit type in Nederland. De nieuwe PET/CT-scan onderscheidt zich van zijn voorgangers in die zin dat het gedeelte van het lichaam dat in één keer gescand kan worden, bijvoorbeeld een orgaan, groter is. Dat levert een betere kwaliteit op, waardoor kleine afwijkingen, zoals uitzaaiingen van tumoren en kleine infectiehaarden, beter te zien zijn. Bovendien duren de scans korter.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De nieuwe, digitale PET/CT-scan van het Maastricht UMC+ is sinds december in gebruik en de eerste ervaringen zijn volgens het Maastricht UMC+ ‘zonder meer positief’. De scan wordt ingezet bij verschillende patiëntencategorieën: voor oncologische, orthopedische en neurologische patiënten, maar ook voor het opsporen van infecties.

Het CT-gedeelte van de nieuwe PET/CT-scan levert een hele hoge kwaliteit, stelt het Maastricht UMC+. Bovendien corrigeert de software van de nieuwe PET/CT-scan voor ademhalingsbewegingen van de patiënt, waardoor de beelden scherper zijn dan bij een reguliere PET/CT. Het nieuwe scan-apparaat werkt ook sneller dan zijn voorgangers: een scan van het hele lichaam kan met de digitale PET/CT-scan in vijftien minuten gemaakt zijn.

De subafdeling Nucleaire Geneeskunde van het Maastricht UMC+ heeft een facelift gekregen in verband met de laatste aanwinst. De ruimte waar de nieuwe PET/CT-scan staat en de aangrenzende ruimtes zijn heringericht en maximaal patiëntvriendelijk gemaakt. Als patiënten de voor de PET-scan noodzakelijke radioactieve suiker ingespoten hebben gekregen, moeten ze drie kwartier stil blijven liggen zodat het via het bloed overal in het lichaam zijn weg vindt.

De drie wachtruimtes die daarvoor bestemd zijn, hebben een rustgevende wandbekleding gekregen. Tijdens de scan kunnen patiënten – indien gewenst – naar een muziekje luisteren. Aan de binnenkant van het scanapparaat zijn mooie beelden zichtbaar, zodat patiënten ook visueel afgeleid worden.

UMC Groningen eerste met dynamische PET-scan

Het Groningse UMCG nam vorig jaar naar eigen zeggen als eerste een dynamische PET-scan in gebruik. Artsen en patiënten van het UMCG kregen hiermee de beschikking over de meest moderne beeldvormende techniek. Het apparaat is van Siemens Healthineers. 

De Siemens Biograph Vision scanner heeft een veel hogere resolutie als eerder door het UMCG gebruikte PET/CT-scanners, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag sterk toe. Ook kan de dynamische scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen. 

Reinier de Graaf werkt met Philips Vereos Digital PET/CT

Het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft) werkt sinds vorig jaar met een nieuwe digitale PET-CT scan die sneller en nauwkeuriger is dan de bestaande, analoge PET-CT scan. Het gaat daarbij om de Vereos Digital PET/CT van Philips. Dit type kan gedetailleerdere en scherpere beelden maken, waardoor tumoren kleiner dan 10 millimeter veel beter zichtbaar zijn. Dat zijn veel kleinere afwijkingen dan die met de analoge scan in beeld gebracht kunnen worden.

Het Reinier Graaf ziekenhuis werd in 2017 voorgegaan door het Zwolse Isala ziekenhuis. Die kreeg twee jaar geleden als één van de eerste vijf ziekenhuizen ter wereld de beschikking over de digitale PET/CT scanner van Philips.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen