Search
Close this search box.
Search

Maastricht UMC+ voert hartkatheterisatie uit met robot

Het Maastricht UMC+ maakt als enige ziekenhuis in de Benelux sinds kort gebruik van een speciale robot voor het uitvoeren van hartkatheterisaties. Met deze medische innovatie kost het de cardioloog aanzienlijk minder moeite om mensen met een (complexe) hartritmestoornis te behandelen. De tijd voor het uitvoeren van de ingreep wordt bijna gehalveerd en op lange termijn treden minder complicaties op bij de patiënt. De zogeheten Sensei-robot biedt tevens uitkomst bij de behandeling van complexe ritmestoornissen.

Minder complicaties en kortere ingreep door medische innovatie

De Sensei-robotDe Sensei-robotJaarlijks krijgen zo’n 150.000 mensen te maken met boezemfibrilleren, een complexe hartritmestoornis. Bij dergelijke aandoeningen trekt het hart te snel en onregelmatig samen. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring in de geleiding van elektrische prikkels in de hartkamer- of boezem. Om de normale functie van het hart weer te herstellen wordt veelal een ablatie toegepast. Via een katheter die van de lies reikt tot aan het hart brengt de cardioloog littekens aan op de plek van de verstoring om zodoende de geleiding van prikkels te herstellen. Een ingreep die normaal gesproken zo’n vier tot vijf uur in beslag neemt. Met de nieuwe robot kan dat in de helft van tijd.

Complexe ablaties

In de klassieke situatie staat de cardioloog in een loden schort (vanwege straling in de ruimte) aan het bed. Met de hand wordt de katheter genavigeerd. "Dat heeft een aantal beperkingen en kan erg vermoeiend zijn", zegt Laurent Pison. "Vanwege de beperkte bewegingsvrijheid van de katheter kun je bijvoorbeeld niet altijd ieder plekje in de hartkamer- of boezem bereiken." De Maastrichtse cardioloog heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan met de robot. In plaats van naast het bed van de patiënt te staan bestuurt hij de katheter met een joystick vanuit de stralingsvrije regiekamer. Pison: "De bewegingsvrijheid is vele malen groter. De tip waar je de littekens op het hart mee aanbrengt, kan 360 graden draaien. Zodoende kunnen complexere ablaties worden uitgevoerd, omdat je op plekken in het hart kunt komen die voorheen moeilijk bereikbaar waren. Daarnaast is de robot uitgerust met sensoren om bijvoorbeeld druk te meten, zodat je toch gevoel houdt en tijdig kunt corrigeren."

Kwaliteit

De Sensei-robot wordt momenteel op een beperkt aantal plaatsen in de wereld gebruikt. In Nederland is het Maastricht UMC+ momenteel het enige ziekenhuis waar de techniek wordt ingezet. Onderzoek heeft al aangetoond dat de tijd van een ingreep aanzienlijk korter wordt met de robot. "Waar je normaal één tot twee ablaties per dag uitvoert, kun je er nu drie doen", zegt Pison. Uit eerste studies lijkt het risico op een vervolgingreep tevens kleiner te worden. Pison: "Omdat de aangebrachte littekens kwalitatief beter zijn, zal de kans op terugkeer van de ritmestoornis kleiner worden." In de toekomst zullen de resultaten van de Maastrichtse Sensei-robot tevens worden gebruikt om de technologie verder te verbeteren.

Door: Maastricht UMC+

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?