Magneetzaadje lokaliseert moeilijk te vinden tumoren

26 november 2021
Pintuition
Innovatie
Nieuws

Het lokaliseren van kleine, moeilijk op te sporen, tumoren is een uitdaging voor chirurgen en radiologen. In het Zaans Medisch Centrum is hiervoor sinds kort een nieuwe, innovatieve, techniek in gebruik genomen. De zogenoemde Pintuition methode maakt gebruik van een magneetzaadje ter grootte van een rijstkorrel. Minder invasief voor de patiënt en bijzonder nauwkeurig als het gaat om het lokaliseren van kleine tumoren.

Soms zijn tumoren bij patiënten met borstkanker zo klein dat ze nauwelijks te zien en moeilijk te lokaliseren zijn. In die gevallen werkt de chirurg samen met een radioloog die de tumor met behulp van een zogenoemde lokalisatiedraad kan opsporen. Deze techniek is echter behoorlijk invasief voor de patiënt en kan bovendien pas op de ochtend van de operatie voorbereid worden.

“Omdat die draad uit de borst steekt, kan die pas ’s ochtends voor de operatie worden ingebracht. Dan moet je als patiënt al nuchter verschijnen en ben je al gespannen, en dan moet je ook nog zoiets ondergaan”, vertelt radioloog Steven Kerssemakers.

Patiëntvriendelijk magneetzaadje

Sandra Muller, chirurg, en radioloog Kerssemakers van het Zaans Medisch Centrum zijn dan ook erg verheugd dat zij nu kunnen beschikken over de Pintuition techniek. Daarbij wordt een magneetje zo groot als een rijstkorrel gebruikt om de exacte locatie van de tumor 'aan te wijzen'. De methode is niet alleen uiterst nauwkeurig, maar ook een heel stuk patiëntvriendelijker.

“Dat magneetzaadje hoeven we niet op de dag van de operatie in te brengen. Dat kan al dagen tot weken van tevoren. Dat is minder gedoe voor patiënten en ze kunnen het bijvoorbeeld combineren met een andere afspraak op de polikliniek”, aldus de radioloog. “Als chirurg wil ik het liefst via een zo kort mogelijke route naar de tumor toe, maar dat lukt niet altijd met een lokalisatiedraad. Doordat je die draad moet volgen, ontstaat er mogelijk meer weefselschade dan eigenlijk nodig is”, voegt Sandra Muller daar aan toe.

De Pintuition techniek is de afgelopen jaren ontwikkeld door Sirius Medical. Daarbij wordt het ‘magneetzaadje’ op de locatie van de tumor geplaatst. Een detectiesysteem vertelt tijdens de operatie waar en hoe diep onder de huid de tumor zit. Daardoor kunnen kleinere tumoren met meer precisie verwijderd worden en wordt voorkomen dat gezond weefsel weggehaald wordt.