Search
Close this search box.
Search

Mantelzorgers (her)vinden balans met MantelzorgBalans

MantelzorgBalans is een nieuwe digitale tool voor het ondersteunen van mantelszorgers die voor een dierbare zorgen die niet meer beter wordt. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met mantelzorgers en experts en mogelijk gemaakt door ZonMW. De basis voor MantelzorgBalans is gevormd uit interviews met mantelzorgers en zorgveleners. In focusgroepen is vervolgens gezocht naar hoe geboden oplossingen in het MantelzorgBalans platform moest worden vormgegeven.

Het platform MantelzorgBalans is gevuld met veel informatie, onder andere in de vorm van instructiefilmpjes. Daarnaast biedt MantezorgBalans ook diverse oefeningen en de mogelijkheid om herinneringen op te slaan. Het zorgen voor een dierbare is, ook als het uit liefde gebeurt, voor mantelzorgers een zware opgave. En het telt extra zwaar als die dierbare ongeneeslijk ziek is.

Het (her)vinden van balans

Het is zowel voor de mantelzorger als diegene waar zij voor zorgen een ramp wanneer de mantelzorger door onbalans in elkaar stort of met een burn-out te kampen krijgt. “Het ziekteproces is net een film. Maar je moet de film wel volhouden. En je weet niet hoe lang het duurt. Als je je er helemaal instort en niet op jezelf let, hoe ga je het dan volhouden? Bewaak je energie zodat je ook het einde meemaakt”, aldus de 73-jarige Maurits die voor zijn partner zorgde,

“Voor deze mensen hebben we MantelzorgBalans ontwikkeld. Onze tool helpt mantelzorgers bij het vinden of hervinden van de balans, zodat zij de zorg voor hun dierbare goed kunnen dragen’, zegt Mariët Hagedoorn , UMCG-professor en projectleider van MantelzorgBalans.

“De oefeningen helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, het balanceren van zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, het bepalen van wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving”, vertelt UMCG-onderzoeker Anne Looijmans. Daarnaast staat op het platform ook verdiepende informatie over hoe je thuiszorg regelt en wat belangrijke zaken zijn om over na te denken of te bespreken. Per onderdeel zijn instructiefilmpjes beschikbaar.

Interviews met mantelzorgers

De basis voor MantelzorgBalans vormden interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals. Daarbij werden antwoorden en oplossingen gezocht op vragen als ‘Waar lopen mantelzorger tegenaan?” en ‘Wat zou hen kunnen helpen?’.

“Mantelzorgers blijken veelal tegen dezelfde zaken aan te lopen. Hun grootste zorg is: hoe balanceer je mantelzorgtaken met alle andere activiteiten in je leven? Mantelzorgers staan zelden stil bij hun eigen grenzen en behoeften: zij cijferen zichzelf vaak helemaal weg voor de zieke naaste. En hoe ga je om met je eigen emoties, mag je boos worden op je zieke naaste? En ze hebben een grote behoefte aan informatie. Welke hulp is er en waar kan ik terecht voor hulp?”, aldus Anne Looijmans.

Het project MantelzorgBalans is voortgekomen uit een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen, MantelzorgNL, Zorgbelang Groningen, Ligare, Vilans, Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door ZonMW.

Uit een recent onderzoek bleek dat vier op de tien mantelzorgers aangeeft dat ze met de juiste ondersteuning in staat zouden zijn de zorg langer vol te houden. Dat was voorz zorgverzekeraar CZ aanleiding de online tool Mantelzorgtest landelijk beschikbaar te maken.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?