MARCH II Exoskelet studenten TU Delft op pad naar Cybathlon Experience

ma 4 september 2017 - 10:56
Nieuws

Wereldwijd is het exoskelet in opmars. Steeds meer initiatieven, al dan niet commercieel, komen met exoskeletten die ouderen moeten helpen met voortbewegen of verlamde mensen weer moeten laten lopen. Een groep studenten aan de TU Delft heeft donderdag 31 augustus de eerste stappen gezet met hun exoskelet, onder de naam MARCH II.

Met project MARCH zijn volgens de TU Delft het eerste studententeam in Nederland dat dit gerealiseerd heeft. Na een jaar ontwerpen en bouwen lieten zij het ondersteunend robotisch pak die dag voor het eerst zien aan de buitenwereld. Met deze nieuwe medisch technologische ontwikkeling willen de studenten mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.

Tijdens de testdag heeft Ruben de Sain - dwarslaesiepatiënt en piloot van het team - de eerste officiële stappen gezet richting de Cybathlon Experience, een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen. De studenten willen deze wedstrijd begin oktober in Düsseldorf gebruiken om te laten zien dat het mogelijk is om met verlamde benen op te staan uit een diepe sofa, over ruw terrein te lopen of een trap op. De Sain probeerde enkele jaren geleden al een exoskelet uit van de St. Maartenskliniek.

Fysieke en geestelijke voordelen exoskelet

Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen. Het gebruik van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker, aldus het team.

“Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek,” zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek die De Sain begeleidde bij het revalidatieprogramma met een commercieel exoskelet.

Een exoskelet is volgens De Sain veel meer dan een technologie die de verloren beenfunctie teruggeeft. “Het feit dat je na 10 jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken geeft me een ontzettend fijn gevoel.”

De in totaal 31 bij het project betrokken studenten zijn een jaar geleden met het ontwerp van een exoskelet begonnen. Donald Dingemanse, teammanager van Project MARCH.stelt dat een intensief trainingstraject voor de Cybathlon Experience de volgende fase inluidt. De Cybathlon Experience is een wedstrijd voor bionische para-atleten waar commerciële en academische teams met een exoskelet zo snel mogelijk de vier onderdelen van de wedstrijd, die ontworpen zijn als imitaties van alledaagse situaties, moeten trotseren.

In september 2016 vond de eerste Cybathlon plaats in Zürich. Dit jaar is de wedstrijd onderdeel van het Rehacare evenement, een internationale beurs van 4 tot en met 7 oktober in Düsseldorf gefocust op revalidatie. “Naast het competitieve element is deze wedstrijd vooral een belangrijk moment voor alle teams om hun exoskelet te testen op de toepasbaarheid in het dagelijks leven en kennis uit te wisselen. Gezamenlijk hopen wij een extra boost te geven aan deze medisch technologische ontwikkeling,” besluit Dingemanse.

Robotondersteunde looptraining

De TU Delft bracht recent naar buiten dat het samen met Zwitserse onderzoekers werkte aan algoritmen om loopondersteuning voor revaliderende patiënten te verbeteren. In het gebundelde onderzoek met de Zwitserse Federal Institutes of Technology in Lausanne en Zürich, EPFL en ETHZ, wordt een nieuwe en intelligente manier van robotondersteuning toegepast bij patiënten die herstellen van een hersenbloeding of ruggengraatverwonding.

De belangrijkste bijdrage van de TU Delft in dit onderzoek, vooral afkomstig van Heike Vallery, was de (co-)ontwikkeling van de experimentele robot-omgeving. Een belangrijke component van deze aanpak is een algoritme dat de krachten die het systeem aanbrengt, aanpast aan de individuele behoeftes van de patiënt. Deelnemers lieten met robotondersteuning een verbeterde loopbeweging zien.

Voorbeelden exoskeletten.

Enkele voorbeelden van exoskeletten waarover ICT&health heeft geschreven:

  • Het Amerikaanse SuitX kwam begin 2016 met een exoskelet dat bedoeld is om mensen met een handicap te helpen met lopen. Deze Phoenix was volgens SuitX het lichtste en meest geavanceerde exoskelet op dat moment.
  • Ook het commercieel gerichte Rex Bionics biedt mensen in bijvoorbeeld een rolstoel de mogelijkheid om zich weer voort te bewegen.
  • Dichterbij huis ontwikkelde de St. Maartenskliniek eind 2015 een exoskelet die een Nederlandse dwarsleasiepatiënt (Ruben de Sain) hielp met lopen

Het Spaanse Nationale Onderzoeks Instituut (CISC) toonde halverwege vorig jaar eigen zeggen ’s werelds eerste exoskelet speciaal voor kinderen met spieratrofie. Volgens het CISC kan het kinderen die door spieratrofie moeilijk kunnen lopen hiermee ondersteunen of zelfs helpen om voor de eerste keer te lopen.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!