Martini Ziekenhuis presenteert online Longkanker keuzehulp  

15 februari 2024
keuzehulp
Patiënt
Nieuws

Het Martini Ziekenhuis is gestart met een online keuzehulp voor patiënten bij wie longkanker is vastgesteld. Santeon, ZorgKeuzeLab, Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC en Longkanker Nederland gaan deze speciale keuzehulp, na deze introductie, ook implementeren in twintig andere ziekenhuizen. De Longkanker keuzehulp kwam tot stand met subsidie van KWF en biedt ondersteuning aan patiënten en zorgverleners bij het kiezen van de best passende behandeling.

Mensen met longkanker komen in korte tijd voor belangrijke beslissingen te staan over onder meer diagnostiek, behandeling en/of palliatieve zorg. In september 2023 werd daarom gestart met de voorbereidingen voor de implementatie van een  vernieuwde Longkanker keuzehulp in de eerste vijf ziekenhuizen. Deze voorziet in informatie voor zowel patiënten, hun naasten als zorgverleners.

Longarts Wouter Jacobs licht toe: “De zorgverlener weet wat er medisch kan, maar de patiënt is expert op het gebied van het eigen leven en weet het beste wat daarin past. Die beide expertises willen we zo goed mogelijk bundelen. De keuzehulp is bedoeld om hierbij te helpen. De behandeling van longkanker heeft een grote impact op het leven en de kwaliteit van leven. Dan is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken die aansluiten bij de wensen van de patiënt.”

Behandelopties

Het Martini Ziekenhuis is begin 2024 als eerste van de betrokken ziekenhuizen gestart met het aanbieden van deze online keuzehulp voor patiënten bij wie longkanker is vastgesteld. De keuzehulp helpt patiënten en hun zorgverleners dus om samen de best passende behandeling te kiezen. Welke behandeling het beste is, is namelijk heel persoonlijk. De online ondersteuning geeft de patiënt meer inzicht in de behandelopties en helpt om afwegingen en voorkeuren op een rij te zetten.

Als er keuze is tussen meerdere behandelingen, vertelt het behandelteam eerst welke behandelopties mogelijk zijn en wat dit voor de patiënt kan betekenen. Daarbij ontvangt de patiënt een inlogcode voor de online keuzehulp. Dit is een online omgeving op het internet waar de patiënt stapsgewijs informatie krijgt, afwegingen invult en voorkeuren aangeeft. De ingevulde keuzehulp is vervolgens een goede leidraad voor het gesprek tussen patiënt, zorgprofessional en eventueel een naaste.

Samen Beslissen

Samen kiezen ze vervolgens de best passende behandeling. Dit past goed bij het door de sector en politiek breed gedragen programma Samen Beslissen dat er naar streeft dat de patiënt goed is geïnformeerd over de keuzemogelijkheden en waarbij patiënt en zorgverlener samen beslissen over de zorg. Dit leidt tot meer therapietrouw, meer tevredenheid en meer betrokkenheid bij de behandeling. Bovendien kan het onnodige zorg voorkomen, wat niet onbelangrijk is gezien de huidige druk op ons zorgstelsel.

Extra module Longkanker keuzehulp

In de Longkanker keuzehulp is een extra module opgenomen speciaal voor patiënten met stadium IV longkanker. Dat betekent dat er longkanker met uitzaaiingen geconstateerd is. Longarts Wouter Jacobs: “Deze patiënten kunnen in een ‘Patients-Like-Me’ (patiënten zoals ik) omgeving meer informatie vinden over welke behandelkeuzes andere patiënten maakten en hoe het verloop was van de gekozen behandeling. Deze informatie kan helpen bij het gesprek in de spreekkamer waar we samen de best passende beslissing maken, bijvoorbeeld als het gaat over langer leven of kwaliteit van leven.”