Maxima MC biedt meest nauwkeurige diagnostiek voor prostaatkanker

17 mei 2019
MMC
Diagnostiek
Nieuws

Het Maxima MC heeft het certificaat ‘Prostate MRI Center of Excellence’ verkregen. Het ziekenhuis bewijst hiermee de meest nauwkeurige diagnostiek voor prostaatkanker te hebben. Hierbij wordt de aanwezigheid van prostaatkanker met MRI-onderzoek aangetoond, waarbij de uroloog en radioloog nauw samenwerken.

Naast de bloedwaardes, het lichamelijk onderzoek, echografie en biopsies, speelt beeldvorming met MRI van de prostaat een steeds grotere rol in de kwalitatieve prostaatzorg. Het MRI-onderzoek toont de kans op prostaatkanker op basis van de zogeheten PI-RADS score. Deze PI-RADS geeft een score weer die kan lopen van 1 (zeker geen prostaatkanker) tot en met 5 (grote kans op prostaatkanker).

Dit MRI-onderzoek is niets nieuws, maar vraagt gespecialiseerde technieken en training van de medewerkers om het onderzoek op hoog niveau uit de voeren. Ook kent het een hoge moeilijkheidsgraad in het ‘goed kunnen lezen’ ervan.

Samenwerking Maxima MC, Radboudumc sinds 2016

Voor de diagnostiek van prostaatkanker werkt Máxima MC al sinds 2016 intensief samen met het MRI Prostaat Expertise Centrum van het Radboudumc. Drie radiologen van MMC zijn speciaal geschoold in het MRI-onderzoek. Een expertteam van het Radboudumc heeft de MRI-beoordelingen door de MMC-radiologen ruim een jaar getoetst en goed bevonden. 

Het MRI-onderzoek laat zien of er sprake is van prostaatkanker, waar in de prostaat de tumor zich bevindt, geeft een indicatie van de agressiviteit, in hoeverre die zich uitbreidt en of er eventuele uitzaaiingen zijn. Door deze manier van diagnosticeren worden alle kenmerken van de prostaatkanker op korte termijn in kaart gebracht en kan er door de behandelend arts een gericht behandelplan worden ingezet.

Algoritmen kunnen rol spelen bij ontdekken prostaattumor

Onlangs publiceerden onderzoekers van het Radboudumc, in samenwerking met internationale collega’s, een methode waarbij een computerprogramma dat MRI-beelden analyseert de aanwezigheid en zelfs de agressiviteit van een prostaattumor betrouwbaar in kaart kan brengen. Met behulp van het programma kan niet alleen de aanwezigheid van een prostaattumor worden vastgesteld, maar ook de ernst en agressiviteit ervan is objectief in beeld worden gebracht.