Search
Close this search box.
Search

Maxima MC, Meander MC breiden inzet operatierobot uit

Máxima Medisch Centrum zet voortaan zijn operatierobot in bij darmkankeringrepen. Een belangrijke nieuwe behandeloptie, aldus chirurgen Arijan Luijten en Frank van den Broek: “We bieden nu alle operatiemogelijkheden bij darmkanker.” Ook het Meander Medisch Centrum heeft roboticanieuws: het zet een nieuwe Da Vinci-robot in.

Een operatie is een belangrijke en vaak eerste stap in de behandeling van darmkanker, aldus een nieuwsbericht van Maxima Medisch Centrum. Hierbij wordt het stuk darm met de tumor verwijderd. dergelijke ingrepen duren enkele uren; nauwkeurigheid is van groot belang. De operatierobot werkt als verlengde van de chirurg, die opereert vanuit de zogenaamde cockpit.

Robot vertaalt beweging

De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Met behulp van de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de arts gebieden bereiken, waar hij bij een normale (kijk)operatie minder makkelijk bij komt. Zo wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard, wat het herstel van de patiënt ten goede komt.

MMC stelt nu alle varianten in huis te hebben voor een darmoperatie: via een open buikoperatie, een kijkoperatie, of robotoperatie. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een combinatie van 3D-techniek en een robotarm. De robot is een belangrijke aanvulling, maar niet dé oplossing, vertelt Luijten: “De ene techniek vervangt de andere niet. We zetten voor elke ingreep de beste en meest efficiënte techniek in. Lang niet alle ingrepen hoeven met een robot uitgevoerd te worden.”

Zijn collega Van den Broek kan zich voorstellen dat het voor patiënten dan ook moeilijk is om onderscheid te maken te maken tussen de verschillende behandelmogelijkheden. “Ik bespreek met patiënten daarom rustig wat de mogelijkheden in hun situatie zijn en geef mijn advies. Samen bekijken we wat het beste past. Het soort operatie is afhankelijk van de grootte, plaats en het aantal tumoren, maar ook van iemands lichaamsgewicht, feit of iemand al eerdere operaties heeft ondergaan én van iemands eigen wensen.”

Onlangs liet het MMC weten voortaan ook gynaecologische operaties uit te voeren met behulp van een operatierobot. Daarnaast gaat het ziekenhuis samenwerken met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen.

Nieuwe Da Vinci bij Meander

Bij het Meander Medisch Centrum (MMC, Amersfoort) is een nieuwe Da Vinci robot in gebruik genomen. Chirurg Ivo Broeders en operatieassistent Perla Doornbos zetten afgelopen week samen met hun operatieteam de robot in tijdens een maagoperatie. Chirurgen kunnen met behulp van de nieuwste versie van de operatierobot bepaalde aandoeningen zeer nauwkeurig opereren, aldus het MMC.

De nieuwe robot kan verwisselbare optiek op elke arm plaatsen, mechanisch hechten en heeft smallere poorten. Dat betekent minder kans is op littekenbreuken. Door weefsel of vaten aan te kleuren, kan het aangedane deel beter in beeld worden gebracht.

Het Meander maakt al sinds 2011 gebruik van robotchirurgie. De specialismen Urologie, Chirurgie en Gynaecologie zetten de robot in voor operaties in de buikholte, zoals verzakkingen van de bekkenbodem, endeldarm- of prostaatkanker, of baarmoederoperaties.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?