Maxima MC, Meander MC breiden inzet operatierobot uit

21 maart 2019
operatierobot2
Tweedelijn
Nieuws

Een operatie is een belangrijke en vaak eerste stap in de behandeling van darmkanker, aldus een nieuwsbericht van Maxima Medisch Centrum. Hierbij wordt het stuk darm met de tumor verwijderd. dergelijke ingrepen duren enkele uren; nauwkeurigheid is van groot belang. De operatierobot werkt als verlengde van de chirurg, die opereert vanuit de zogenaamde cockpit.

Robot vertaalt beweging

De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Met behulp van de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de arts gebieden bereiken, waar hij bij een normale (kijk)operatie minder makkelijk bij komt. Zo wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard, wat het herstel van de patiënt ten goede komt.

MMC stelt nu alle varianten in huis te hebben voor een darmoperatie: via een open buikoperatie, een kijkoperatie, of robotoperatie. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een combinatie van 3D-techniek en een robotarm. De robot is een belangrijke aanvulling, maar niet dé oplossing, vertelt Luijten: “De ene techniek vervangt de andere niet. We zetten voor elke ingreep de beste en meest efficiënte techniek in. Lang niet alle ingrepen hoeven met een robot uitgevoerd te worden.”

Zijn collega Van den Broek kan zich voorstellen dat het voor patiënten dan ook moeilijk is om onderscheid te maken te maken tussen de verschillende behandelmogelijkheden. “Ik bespreek met patiënten daarom rustig wat de mogelijkheden in hun situatie zijn en geef mijn advies. Samen bekijken we wat het beste past. Het soort operatie is afhankelijk van de grootte, plaats en het aantal tumoren, maar ook van iemands lichaamsgewicht, feit of iemand al eerdere operaties heeft ondergaan én van iemands eigen wensen.”

Onlangs liet het MMC weten voortaan ook gynaecologische operaties uit te voeren met behulp van een operatierobot. Daarnaast gaat het ziekenhuis samenwerken met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen.

Nieuwe Da Vinci bij Meander

Bij het Meander Medisch Centrum (MMC, Amersfoort) is een nieuwe Da Vinci robot in gebruik genomen. Chirurg Ivo Broeders en operatieassistent Perla Doornbos zetten afgelopen week samen met hun operatieteam de robot in tijdens een maagoperatie. Chirurgen kunnen met behulp van de nieuwste versie van de operatierobot bepaalde aandoeningen zeer nauwkeurig opereren, aldus het MMC.

De nieuwe robot kan verwisselbare optiek op elke arm plaatsen, mechanisch hechten en heeft smallere poorten. Dat betekent minder kans is op littekenbreuken. Door weefsel of vaten aan te kleuren, kan het aangedane deel beter in beeld worden gebracht.

Het Meander maakt al sinds 2011 gebruik van robotchirurgie. De specialismen Urologie, Chirurgie en Gynaecologie zetten de robot in voor operaties in de buikholte, zoals verzakkingen van de bekkenbodem, endeldarm- of prostaatkanker, of baarmoederoperaties.