Search
Close this search box.
Search

Máxima MC start online programma ‘Samen Zwanger’

De reguliere zorg staat vanwege de coronacrisis al maanden onder druk. Veel controles en niet-urgente afspraken worden uitgesteld of op afstand uitgevoerd. Het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum) van het Máxima MC (MMC) heeft daar ook mee te kampen. Om zwangere vrouwen en hun partner in deze tijd toch goed te kunnen informeren en antwoord te geven op vragen hebben het MMC, VMK-centrum en verloskundigenpraktijken het online initiatief 'Samen Zwanger' ontwikkeld.

‘Samen Zwanger’ bestaat uit verschillenden elementen. Zo is er een live Q&A-sessie met zorgprofessionals op Instagram, een interactieve video met, onder andere, een digitale rondleiding en een overzicht met meest gestelde vragen en antwoorden over de zwangerschap en geboorte. Daarmee gaat de online informatievoorziening voor zwangeren en hun partner weer een stap verder dan andere online initiatieven zoals een gezondheidscursus of een app met tips om (sneller) zwanger te worden.

“Wanneer een zwangere en haar partner een kindje verwachten, is het fijn dat zij zich goed kunnen voorbereiden op de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap. Om hen ook in deze tijd hierbij te helpen, hebben we vanuit de verloskundigenpraktijken uit de regio en MMC aan zwangeren en hun partners gevraagd wat hun wensen hierin zijn. Op basis hiervan hebben we het online initiatief ‘Samen Zwanger’ ontwikkeld”, vertelt Simone Goossens, gynaecoloog van MMC.

Samen Zwanger

Een andere wens die veel zwangere vrouwen hebben is dat ze graag willen zien hoe een kraamsuite en het VMK-centrum van MMC eruit zien. Daarvoor is binnen ‘Samen Zwanger’ een interactieve video met digitale rondleiding gemaakt. “Daarin laten de verschillende zorgprofessionals aan zwangeren zien hoe de kraamsuite en het VMK-centrum er uit zien en krijgen ze een digitale rondleiding door het centrum,” aldus Goossens.

De informatiebehoefte van zwangere vrouwen en hun partner spitst zich met name toe op zwangerschap, bevalling, pijnstilling en borstvoeding. Het is voor hen belangrijk dat zie informatie van zorgprofessionals, zoals gynaecologen en verloskundigen, krijgen.

Live Q&A voor zwangeren

Dat geldt ook voor vragen die zwangere vrouwen en hun partner tijdens en na de zwangerschap hebben. Deze week organiseerde het MMC daarom de eerste online live Q&A-sessie. Zwangeren konden tijdens die sessie, op de Instagram pagina van het MMC, vragen stellen aan zorgprofessionals van het ziekenhuis en verloskundige Nicole Backx van PUUR Verloskundig Centrum Veldhoven, namens de verloskundigenpraktijken uit de regio.

De eerste online Q&A werd gehouden op 19 januari. “Het was een succes. Zwangeren konden hun vraag rondom zwangerschap en bevalling vooraf aan ons insturen. Tijdens de live Q&A beantwoordden de zorgprofessionals zoveel mogelijk vragen,” vertelt Goossens.

Zorgprofessionals beantwoorden via Instagram alle vragen rondom zwangerschap en bevalling (Foto: MMC)

Voor zwangere vrouwen die de eerste sessie niet live hebben gekeken is het goed om te weten dat deze, en toekomstige, live Q&A’s ook terug te kijken zijn op de Instagram pagina van MMC (@maximamedischcentrum) via de highlight ‘Q&A Zwanger’. De data van de live Q&A sessies die dit jaar nog georganiseerd worden, zullen binnenkort bekendgemaakt worden op deze webpagina van het MMC.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?