Máxima MC start online programma 'Samen Zwanger'

22 januari 2021
Samen-Zwanger
Zorgtransitie
Nieuws

De reguliere zorg staat vanwege de coronacrisis al maanden onder druk. Veel controles en niet-urgente afspraken worden uitgesteld of op afstand uitgevoerd. Het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum) van het Máxima MC (MMC) heeft daar ook mee te kampen. Om zwangere vrouwen en hun partner in deze tijd toch goed te kunnen informeren en antwoord te geven op vragen hebben het MMC, VMK-centrum en verloskundigenpraktijken het online initiatief 'Samen Zwanger' ontwikkeld.

'Samen Zwanger' bestaat uit verschillenden elementen. Zo is er een live Q&A-sessie met zorgprofessionals op Instagram, een interactieve video met, onder andere, een digitale rondleiding en een overzicht met meest gestelde vragen en antwoorden over de zwangerschap en geboorte. Daarmee gaat de online informatievoorziening voor zwangeren en hun partner weer een stap verder dan andere online initiatieven zoals een gezondheidscursus of een app met tips om (sneller) zwanger te worden.

“Wanneer een zwangere en haar partner een kindje verwachten, is het fijn dat zij zich goed kunnen voorbereiden op de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap. Om hen ook in deze tijd hierbij te helpen, hebben we vanuit de verloskundigenpraktijken uit de regio en MMC aan zwangeren en hun partners gevraagd wat hun wensen hierin zijn. Op basis hiervan hebben we het online initiatief ‘Samen Zwanger’ ontwikkeld", vertelt Simone Goossens, gynaecoloog van MMC.

Samen Zwanger

Een andere wens die veel zwangere vrouwen hebben is dat ze graag willen zien hoe een kraamsuite en het VMK-centrum van MMC eruit zien. Daarvoor is binnen 'Samen Zwanger' een interactieve video met digitale rondleiding gemaakt. “Daarin laten de verschillende zorgprofessionals aan zwangeren zien hoe de kraamsuite en het VMK-centrum er uit zien en krijgen ze een digitale rondleiding door het centrum,” aldus Goossens.

De informatiebehoefte van zwangere vrouwen en hun partner spitst zich met name toe op zwangerschap, bevalling, pijnstilling en borstvoeding. Het is voor hen belangrijk dat zie informatie van zorgprofessionals, zoals gynaecologen en verloskundigen, krijgen.

Live Q&A voor zwangeren

Dat geldt ook voor vragen die zwangere vrouwen en hun partner tijdens en na de zwangerschap hebben. Deze week organiseerde het MMC daarom de eerste online live Q&A-sessie. Zwangeren konden tijdens die sessie, op de Instagram pagina van het MMC, vragen stellen aan zorgprofessionals van het ziekenhuis en verloskundige Nicole Backx van PUUR Verloskundig Centrum Veldhoven, namens de verloskundigenpraktijken uit de regio.

De eerste online Q&A werd gehouden op 19 januari. "Het was een succes. Zwangeren konden hun vraag rondom zwangerschap en bevalling vooraf aan ons insturen. Tijdens de live Q&A beantwoordden de zorgprofessionals zoveel mogelijk vragen,” vertelt Goossens.

Zorgprofessionals beantwoorden via Instagram alle vragen rondom zwangerschap en bevalling (Foto: MMC)

Voor zwangere vrouwen die de eerste sessie niet live hebben gekeken is het goed om te weten dat deze, en toekomstige, live Q&A's ook terug te kijken zijn op de Instagram pagina van MMC (@maximamedischcentrum) via de highlight 'Q&A Zwanger'. De data van de live Q&A sessies die dit jaar nog georganiseerd worden, zullen binnenkort bekendgemaakt worden op deze webpagina van het MMC.