Meander MC zet 3D-printer in voor schouderprothese op maat

30 november 2017
MMC-3Dprint-schouderprothese
Patiënt
Nieuws

Het Meander Medisch Centrum past 3D-printing technologie om het behandelprogramma voor mensen met een schouderprothese te moderniseren. Dat laat het ziekenhuis met vestigingen in onder meer Amersfoort, Baarn en Nijkerk weten. De 3D-printer wordt gebruikt om een schoudermal te maken.

Onder de naam Rapid Recovery is de zorg nog meer ‘lean’ geworden, zo stelt het MMC. Dat betekent onder meer dat patiënten die een schouderprothese krijgen, eerder en beter weten wat hen te wachten staat. Ook wordt er gewerkt aan het sneller en vaker bewegen van de schouder zonder mitella. Dat zijn de winstpunten van het nieuwe behandelprogramma.

Prothese op maat met schoudermal

Het plaatsen van een schouderprothese is maatwerk. Het soort prothese hangt af van de plaats en ernst van de slijtage. Als het nodig is om behalve de kop van de bovenarm ook de schouderkom te vervangen, wordt hiervan een foto gemaakt met een CT-scan. Dit computerbeeld wordt door een 3-D printer in Amerika omgezet tot een kunststof mal. Met deze mal is het mogelijk om de prothese nog preciezer te plaatsen, waardoor deze nog beter aansluit op het versleten gewricht.

Eenduidig zorgpad

Patiënten die in aanmerking komen voor een schouderprothese, volgen een zorgvuldig afgestemd zorgpad, aldus het MMC in een persbericht. Een kenmerk hiervan is de eenduidige werkwijze van alle zorgverleners die een patiënt tegenkomt. Alle informatie is gebundeld in een overzichtelijke gids en alle afspraken worden zoveel mogelijk gebundeld op één dag.

Na de operatie is altijd fysiotherapie nodig en ook daarvoor zijn ook de protocollen aangescherpt, bijvoorbeeld over het dragen van een mitella. Er zijn drie soorten protheses en bij de zogeheten omgekeerde prothese kunnen patiënten nu sneller revalideren. De mitella mag dan eerder af.