Meander Medisch Centrum breidt opties online poli-afspraken uit

21 december 2017
MeanderMc.1450
ICT
Nieuws

Het Meander medisch Centrum (MMC) heeft de mogelijkheid voor patiënten om online afspraken te maken uitgebreid naar de poliklinieken Oogheelkunde en Reumatologie. Afgelopen voorjaar begon Meander op proef bij één polikliniek met de mogelijkheid van online afspraken maken.

Patiënten die van hun huisarts een verwijzing hebben gekregen voor een van beide poliklinieken Oogheelkunde of Reumatologie in Meander Medisch Centrum kunnen sinds 18 december online hun afspraak maken, zonder te bellen. Hiermee zijn er nu drie poliklinieken in Meander waar dit mogelijk is. Dermatologie startte dit voorjaar als eerste poli met online afspraken maken.

Mensen kunnen hun afspraak pas online maken als het MMC de verwijsbrief heeft ontvangen. De meeste huisartsen sturen de verwijsbrief digitaal binnen 1 tot 2 werkdagen op. Online een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Via patiëntenportaal MijnMeander
  • Met het ZorgDomein-nummer dat patiënten van hun huisarts hebben gekregen en hun Burgerservicenummer (BSN).
 
Deze mogelijkheid geldt voor diverse nieuwe verwijzingen van patiënten met oogheelkundige en reumatische klachten. Patiënten horen via hun huisarts bij welke afspraken dit mogelijk is. Via MijnMeander is het ook mogelijk om online afspraken te wijzigen en te annuleren. Controleafspraken kunnen overigens (nog) niet online gemaakt worden.

Videobellen naar poli

Afgelopen juni bracht het Meander Medisch Centrum in Amersfoort naar buiten dat het op zes poliklinieken start met het voorbereiden van een nieuwe vorm van videoconsulten. Een speciale ‘videobutler’ zal van te voren zorgen voor een goede voorbereiding en storingsvrije techniek. Testen hebben de afgelopen maanden aangetoond dat patiënt en arts met deze methode voortaan een veilige en stabiele verbinding ter beschikking hebben.

In Meander worden jaarlijks 86.000 patiënten gebeld door hun arts, voor een tussentijds telefonisch consult. Dit zijn vooral mensen met een chronische ziekte. Videoconsulten vervangen tegenwoordig de veelal telefonische consulten en geven het gesprek veel meer diepgang, omdat patiënt en arts elkaar ook kunnen zien. Videoconsulten in de zorg hebben tot dusver veel last van haperende techniek, waardoor videogesprekken niet doorgaan of van slechte kwaliteit zijn. Met de nieuwe vorm van videoconsulten hoopt het MMC dit op te lossen.