Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Medicatiesysteem moet kwaliteit, veiligheid Tergooi verbeteren

Ziekenhuis Tergooi is live met het medicatiesysteem van MedEye. Het systeem helpt verpleegkundigen bij de controle van alle soorten medicatie op juistheid en bij een efficiënte en correcte registratie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In Tergooi vinden jaarlijks circa een miljoen medicatieverstrekkingen aan klinische patiënten plaats. Dit is een complex en risicovol proces dat uit meerdere stappen bestaat, van voorschrijving en bereiding tot de uiteindelijke toediening. In de afgelopen jaren zijn reeds verschillende digitale controlemomenten ingevoerd in Tergooi.

‘Veiliger gevoel bij patiënten’

Voor Tergooi is het belangrijk om te werken volgens een zogeheten ‘closed loop’ (digitale registratie van het moment van voorschrijven tot aan het toedienen). Tergooi combineert de MedEye met het geneesmiddeldistributiesyteem waarbij de medicatie in de apotheek geautomatiseerd per patiënt per toedieningstijdstip wordt uitgezet.

Afdelingsmanager van de Klinische Farmacie, Irma Beerthuizen, toont zich tevreden met de oplossing. “‘Uit de cijfers is te zien dat er in de eerste periode verschillende mogelijke fouten zijn onderschept. Verder blijkt uit de enquête onder de verpleegkundigen dat ook zij positief reageren. Zij geven aan een veiliger gevoel bij het proces rondom medicatie te krijgen. Ze ervaren dit echt als een stuk eigen veiligheid.”

Snelle groei voor MedEye

Mint Solutions, het bedrijf achter MedEye, liet afgelopen zomer nog weten dat het na meer dan een miljoen medicatietoedieningen in Nederlandse en buitenlandse zorginstellingen bijna honderdduizend medicatiefouten had weten te voorkomen. Het aantal medische incidenten in ziekenhuizen wordt al elf jaar bijgehouden in een landelijke database. Ruim 30 procent van de medische incidenten heeft te maken met fouten bij het toedienen van medicijnen

De oplossing van MedEye werd voor het eerst ziekenhuisbreed geïmplementeerd in 2016 en een jaar later breidde Medeye uit naar België en het Verenigd Koninkrijk.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen