Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Medicijnen voor kinderen uit de 3D-printer

Het LUMC heeft de afgelopen maanden onderzocht of het mogelijk is om medicijnen voor kinderen te personaliseren door gebruik te maken van een 3D-printer. De conclusie is dat dit, hoe futuristisch het ook klinkt een bruikbare oplossing is om medicijnen op maat te kunnen maken voor kinderen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Standaard medicijnen zijn vaak niet echt geschikt voor (jonge) kinderen. De dosering is meestal onjuist, de pillen zijn te groot of de drankjes smaken vies. Bovendien verkiezen jonge kinderen pillen doorgaans boven een drinkbaar medicijn. Het onderzoek van het LUMC toonde aan dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf 1 jaar.

3D-geprinte medicijnen op maat

Een 3D-printer is prima geschikt voor het maken van die kleine tabletten. Daarnaast is het mogelijk om de dosis van de medicatie in de geprinte pillen op individuele patiënten af te stemmen. Dat verkleind de kans op bijwerkingen en verminderde werkzaamheid.

Op dit moment onderzoekt het LUMC het effect van kleine tabletten op een aantal proefpersonen. Daarom zal het nog even duren voordat jonge kinderen dergelijke, geprinte, tabletten voorgeschreven zullen krijgen. Verder is ook de ontwikkeling van de 3D-printer nog in volle gang. Die met in de nabije toekomst sneller werken en meer verschillende stoffen en vormen kunnen gaan uitprinten.

Studenten Farmacie en Klinische Technologie worden door het LUMC al onderwezen in de mogelijkheden om 3D-printers in te zetten bij de ontwikkeling van medicatie. Daarvoor hebben deze studenten tijdens hun onderzoeksfase onder andere aan het 3D-printer project gewerkt.

Meer 3D toepassingen in de zorg

Het printen van medicijnen is zeker niet de eerste toepassing binnen de zorg waarbij de technologie van 3D-printers gebruikt wordt. Eerder zagen we al een project voor het 3D-printen van oor- en neusprothesen die perfect moeten aansluiten op gezichtskenmerken zoals vorm, soepel- of stijfheid, en huidskleur. Een technologie die ook al toegepast wordt in de praktijk.

In 2017 werden in de VS de eerste proeven uitgevoerd waarbij levensechte kunstmatige 3D modellen van organen geprint werden. Inmiddels zijn er al mensen die met een 3D-geprinte kunstheup rondlopen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen