Medicore, Vitaalpunt gebruiken Koppeltaal voor uitwisseling gegevens

do 15 augustus 2019 - 13:56
Medicore
Databeschikbaarheid
Nieuws

Medicore werkt samen met Vitaalpunt aan een koppeling voor uitwisseling van cliënt- en medewerkergegevens en Single Sign-on voor MC EPD en wellbee met Therapieland. Voor deze koppeling wordt gebruik gemaakt van de infrastructuur van Koppeltaal. Het voornemen is om dit jaar live te gaan.

Via Therapieland kunnen online behandelprogramma’s aangeboden worden aan de cliënt. Medicore koppelt deze applicatie via Koppeltaal aan MC EPD en wellbee. Voor een behandelaar wordt het veel makkelijker om met deze applicaties te werken, omdat één keer inloggen via Single Sign-on (SSO) genoeg is om met beide applicaties te werken.

Ook de kans op fouten wordt een stuk kleiner omdat handmatig registraties overnemen niet meer nodig is. Gegevens van cliënten worden automatisch aangemaakt en up-to-date gehouden in Therapieland.

Single Sign-on

De uitdaging ligt vooral in het koppelen van informatiestromen uit verschillende bronsystemen met één taal. Stichting Koppeltaal bedacht hier een oplossing voor: een standaard waarmee GGZ-instellingen hun EPD, e-health, ROM en andere online toepassingen met elkaar kunnen integreren. Dit kan met de landelijke integratie- en informatiestandaard Koppeltaal. 

Met Koppeltaal kan bijvoorbeeld een activiteit aan een gebruiker in een andere applicatie worden toegekend. Via Single Sign-on kunnen gebruikers naadloos overstappen naar een andere applicatie zonder daarvoor opnieuw in te loggen. Koppeltaal is een initiatief vanuit de GGZ. Het gebruik van e-health applicaties binnen de GGZ neemt al jaren toe en wordt ook door de overheid gestimuleerd via VIPP-programma’s. 

‘Versterking behandeling’

Medicore werkt voor de aansluiting op Koppeltaal intensief samen met Vitaalpunt, een behandelcentrum voor GGZ in Amsterdam. Vitaalpunt maakt gebruik van verschillende e-health applicaties zoals een berichtenbox, apps en een zelf ontwikkelde leefstijlmodule via Therapieland. 

“Wij gebruiken applicaties ter versterking van de behandeling. Onze behandelaren geven cliënten huiswerk mee, bijvoorbeeld het volgen van de leefstijlmodule. Het kost een behandelaar straks minder tijd om dit soort programma’s of apps beschikbaar te stellen in het cliëntenportaal. Vanuit de selectie die de behandelaar beschikbaar stelt, kan de cliënt zelf kiezen wat hij gaat gebruiken. Dat is écht meer regie voor de cliënt”, zegt Hans Kuhry, directeur bij Vitaalpunt.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!