Medisch dossier opslaan in onderhuidse ’tattoo’

Wetenschappers van MIT hebben een manier ontwikkeld om medische informatie over vaccinaties onder de huid, als een onzichtbare tattoo, op te slaan. Dit gebeurt met behulp van een speciale, voor het oog onzichtbare, kleurstof. Deze wordt met een micronaaldpleister onder de huid aangebracht en kan tegelijkertijd ook dienen om vaccinaties toe te dienen.

De informatie van het ‘medisch dossier’ die in ’tattoo’ opgeslagen is kan met een aangepaste smartphone uitgelezen worden. Een digitaal, innovatief, alternatief voor oplossingen zoals de Vaccine Indicator Reminder (VIR) band die worden gedragen voor pasgeborenen en die moeders moeten vertellen wanneer het tijd is voor de volgend vaccinatie

Elk jaar leidt een gebrek aan vaccinatie wereldwijk tot ongeveer 1,5 miljoen sterfgevallen, voornamelijk in ontwikkelingslanden. De vaak gebrekkige infrastructuur voor het opslaan van medische dossiers bemoeilijkt het uitvoeren van een succesvolle vaccinatiecampagnes.

Onderhuids medisch dossier

De oplossing die nu door MIT-wetenschappers ontwikkeld is, kan daar verandering in brengen. “In gebieden waar papieren vaccinatie-informatie vaak verloren gaat, als het al opgeslagen wordt, en digitale medische databases al helemaal niet bestaan, kan deze technologie de snelle en anonieme detectie van vaccinatiegeschiedenis van patiënten mogelijk maken om ervoor te zorgen dat elk kind wordt gevaccineerd”, aldus Kevin McHugh, docent bio-engineering aan de Rice University.

De onderzoekers toonden aan dat hun nieuwe kleurstof, bestaande uit zogenoemde quantum dots nanokristallen, minimaal vijf jaar onder de huid kan blijven. De kleurstof zendt bijna-infraroodlicht uit dat kan worden ‘gelezen’ door een speciaal daarvoor aangepaste smartphone.

Onzichtbare hulp bij vaccinaties

Enkele jaren geleden heeft het MIT-team een ​​methode bedacht om vaccinatie-informatie te registreren zonder dat daarvoor een gecentraliseerde database of andere infrastructuur nodig is. Veel vaccins, zoals die tegen mazelen, bof en rodehond (MMR), vereisen meerdere doses die op bepaalde intervallen toegediend moeten worden. Zonder de juiste gegevens ontvangen kinderen mogelijk niet alle benodigde doses.

Voor het ’tattoo-dossier’ ontwikkelden de wetenschappers een nieuw type quantum dots. Die zenden licht uit dat dicht bij het infraroodspectrum ligt. De ‘dots’ hebben een diameter van ongeveer 4 nanometer. Ze zijn ingekapseld in bio-compatibele microdeeltjes die bollen vormen met een diameter van ongeveer 20 micron. Door deze inkapseling blijft de kleurstof op zijn plaats, onder de huid, na te zijn geïnjecteerd.

Wanneer de pleister op de huid wordt aangebracht, lossen de micronaalden, die 1,5 millimeter lang zijn, gedeeltelijk op, waardoor hun nuttige lading binnen ongeveer twee minuten vrijkomt. foto: Second Bay Studios

De kleurstof wordt, samen met het vaccin, toegediend middels een zogenoemde micronaaldpleister. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van ‘vaccinatiepleisters’ voor mazelen, rodehond en andere ziekten.

De micronaalden die in dit onderzoek worden gebruikt, zijn gemaakt van een mengsel van oplosbare suiker en een polymeer (PVA). Wanneer de pleister op de huid wordt aangebracht, lossen de micronaalden, die 1,5 millimeter lang zijn, gedeeltelijk op, waardoor de kleurstof met het vaccin in ongeveer twee minuten vrijkomt.

Testfase

Tests met op menselijke huid toonden aan dat de quantum-dot-patronen na maximaal vijf jaar nog konden worden uitgelezen. Tijdens de test werd vijf jaar blootstelling aan zonlicht gesimuleerd.

De onderzoekers hebben de quantum-dot technologie ook op ratten getest. Daarvoor werden de proefdieren met behulp van micronaaldpleisters een poliovaccin toegediend. De ratten genereerden een immuunrespons die vergelijkbaar was met de respons van ratten die een traditioneel geïnjecteerd poliovaccin ontvingen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?