Medische start-ups scoren goed in 2016

30 december 2016
Nieuws

Nederlandse start-ups hebben dit jaar zo'n 252 miljoen euro opgehaald aan investeringen. Dat is veel minder dan de 428 miljoen euro vorig jaar, zo blijkt uit een inventarisatie van de website Startup Juncture.

De 428 miljoen euro uit 2015 en de 500 miljoen euro uit 2014 geven deels een vertekend beeld. De bedragen waren vooral te danken aan grote eenmalige investeringen, zoals bij Adyen (mobiele betalingen). Een investeerder stopte 200 miljoen euro in deze onderneming. "Als je dat soort uitschieters weglaat, is de afname dit jaar maar 10 procent", aldus Lorenz van Gool van Startup Juncture.

3 medische start-ups in top 10

De website stelde een top-10 samen van beginnende bedrijven die het meest ophaalden. De lijst overigens is niet compleet, omdat niet alle start-ups informatie over investeringen naar buiten brengen. Vier bedrijven uit de top 10 zijn medische start-ups: G-Therapeutics, NightBalance, Bluebee en Gadeta.

  1. G-Therapeutics (technologie voor hulp bij dwarsleasie):  26 miljoen euro
  2. Bynder (Software): 22 miljoen euro
  3. Gitlab (Platform voor samenwerking softwaremakers): 17,8 miljoen euro
  4. Nightbalance (Tegen snurken): 12,5 miljoen euro
  5. Bluebee  (IT en biotechniek): 10 miljoen euro
  6. Gadeta  (Kankerbehandeling): 7 miljoen euro
  7. 3D Hubs (Platform voor 3D-printen): 6,34 miljoen euro
  8. Bux (Beurs-app): 6,1 miljoen euro
  9. Insided  (Platforms voor interne communicatie): 6 miljoen euro
  10. EclecticIQ (Online beveiligingsbedrijf): 5,5 miljoen euro

Opvallend is volgens de NOS website dat medische start-ups het goed doen dit jaar. Bijvoorbeeld het Brabantse G-Therapeutics, dat zich richt op mensen met een dwarslaesie. Die belanden in een rolstoel en komen daar in principe nooit meer uit.

Het bedrijf levert een soort pacemaker en een sonde die geïmplanteerd wordt in het lichaam en het ruggenmerg stimuleert. Het bedrijf is al aan het testen met proefpersonen en de toekomst is veelbelovend. Startende ondernemer Sjaak Deckers heeft dit jaar al 26 miljoen euro aan investeringen opgehaald.