Medtech-bedrijven krijgen Data Science prijzen toegekend

Bij de uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen scoorden medische bedrijven twee van de drie prijzen. Pacmed ontving de Anthony Fokker Prijs voor startups. Philips won met zijn onderzoeksafdeling Philips Research de Hendrik Lorentz Prijs. Verder kreeg Diederik Kingma voor zijn proefschrift ‘Variational Inference and Deep Learning: An New Synthesis’ de Gerrit van Dijk Prijs voor de wetenschap.

De Anthony Fokker Prijs beloont ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en op innovatieve wijze data science toepassen. Dit jaar won Pacmed, een start-up gespecialiseerd in de zorgsector. Het bedrijf ontwikkelt beslissingsondersteunde tools, gebaseerd op de analyse van routinezorggegevens. Het combineren van machine learning met medische expertise zorgt ervoor dat op individuele niveau de beste behandeling kan worden aangeboden. De software-ontwikkelaar werkt onder meer mee aan een pilot met de zogeheten PATIENT+ keuzehulpen.

Pacmed zorgt er volgens de jury voor dat de uitkomsten uit de praktijk bij vergelijkbare patiënten kan worden gepresenteerd waardoor op individueel niveau beter beslist kan worden voordat de behandeling begint. Pacmed biedt deze softwareoplossing aan de huisartsen, maar ook op de verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Door Pacmed kan de beste individuele zorg worden aangeboden en tegelijkertijd blijven de kosten minimaal. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.000 euro verbonden.

Philips Research won de Hendrik Lorentz Prijs. Deze prijs gaat naar organisaties binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepassen. De onderzoeksafdeling van Philips gebruikt AI-technologie om intelligente oplossingen te ontwikkelen die mensen moeten helpen bij een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziekten. Verder helpen de data scientists van Philips bij de ontwikkeling van oplossingen die in de gezondheidszorg ingezet worden.

De SmartSleep DeepSleep Headband en OncoSignal zijn hiervan praktische voorbeelden. De SmartSleep Deepsleep Headband zorgt ervoor dat de fase van diepe slaap geboost wordt waardoor je na een kort aantal uren slaap toch het gevoel krijgt dat je langer geslapen hebt. De Headband gebruikt deep learning om diepe slaap te kunnen duiden (gebaseerd op EEG data) en kan daardoor deze fase boosten door geluidsstimulatie. OncoSignal is een machine learning systeem waarmee verschillende signaalwegen kunnen worden gedetecteerd in individuele biopten van tumoren. Het kan daardoor voorspellen welk type kanker zich zal ontwikkelen en welke remedie het beste zal werken.

Data Science Prijzen

De Nederlandse Data Science Prijzen werden donderdag 13 juni voor de derde keer uitgereikt, in het JADS (Jheronimus Academy of Data Science) te Den Bosch. Organisatoren van de Nederlandse Data Science Prijzen zijn de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en Big Data Alliance (BDA).

Viktor Schönberger-Mayer (Oxford professor) sprak tijdens de uitreiking in een keynote over ‘Datarich markets and their enemies’. Over dit onderwerp heeft samen met twee co-auteurs de boeken ‘Big Data’ en ‘Reinventing Capitalism in the age of Big Data’ geschreven. Deze boeken beschrijven de opkomst van big data, het gebruik daarvan bij bedrijven zoals Google, Uber en Amazon en de veranderingen die big data teweeg brengen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?