Meer digitale ondersteuning voor en na operatie bij WZA

10 juni 2024
Digitalisering
Nieuws

In het Dagcentrum van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgen operatiepatiënten de komende maanden veel meer digitale ondersteuning, zowel voor als na de ingreep. Het WZA werkt hierin samen met het medisch servicecentrum Altide. Het WZA zet in op digitale begeleiding om het welzijn van patiënten te verbeteren. Ook wil het WZA met deze manier van werken inzicht krijgen in de pijnbestrijding na een dagopname.

Voorafgaand aan de operatie worden patiënten altijd goedgekeurd door de anesthesioloog. Vanaf juni 2024 vullen patiënten daarbij een digitale pre-operatieve screeningslijst in via E-POS (Elektronische Pre-Operatieve Screening). Dit systeem ondersteunt de anesthesioloog bij het beoordelen van de gezondheidstoestand en het goedkeuren van de operatie. Patiënten met milde aandoeningen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor een persoonlijk gesprek met de anesthesioloog of afdelingsverpleegkundige. Op basis van de digitale vragenlijst kan het systeem adviseren of aanvullend onderzoek nodig is.

Nazorg na Dagopname

Na de ingreep start elke volwassen patiënt die onder narcose is geopereerd of een ruggenprik of zenuwblokkade heeft gehad, met het thuismeetprogramma ‘Nazorg na Dagopname’. Via de Thuismeten-app vullen patiënten gedurende de eerste week na de ingreep een pijnscore in en geven ze aan hoe misselijk ze zijn. Medisch servicecentrum Altide monitort de signalen die binnenkomen en geeft zo nodig adviezen. In dat laatste geval adviseert Altide ook met wie de patiënt het beste contact kan opnemen. Op basis van de antwoorden ontvangen de patiënten gerichte adviezen, bijvoorbeeld over het afbouwen van pijnstillers.

Inzicht in pijnbestrijding

De app biedt verder nog uitgebreide informatie over verschillende onderwerpen, zoals de werking van pijnstillers en adviezen bij misselijkheid. WZA heeft als doel met dit programma om inzicht te krijgen in de pijnbestrijding na een dagopname. Omdat deze patiënten dezelfde dag naar huis gaan, is het van groot belang om te evalueren of de voorgeschreven pijnstillers effectief zijn.

De anesthesiologen gebruiken de gegevens uit het programma om het pijnbeleid voor de patiënt verder te optimaliseren en verspilling van medicijnen te voorkomen. Later dit jaar kunnen patiënten ook voor de ingreep hun medicijnen controleren via het patiëntenportaal van het WZA.

VR en pijnbestrijding

Bij pijnbestrijding is virtual Reality (VR) een technologie die steeds vaker in de zorg wordt ingezet. Wanneer iemand een VR-bril opzet, bevindt diegene zich in een virtuele wereld. Patiënten kunnen bijvoorbeeld een film kijken of een spel spelen. Daardoor worden ze afgeleid van de behandeling en dat werkt bij de pijnbestrijding. Onlangs zijn op de afdeling Kind en Jeugd, het operatiekamercomplex en de Polikliniek voor Pijnbestrijding (kortweg pijnpoli) van Gelre ziekenhuizen de allernieuwste VR-brillen in gebruik genomen. Dit werd mogelijk gemaakt door een schenking van de Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuis.