Menselijk aspect vaak onderbelicht bij ehealth innovatie

Er wordt te weinig aandacht besteed aan het menselijk aspect bij innovatie in gezondheidszorg. Dat meent Anna Sort, CEO van PlayBenefit en spreker tijdens de eHealth Week van 8-10 juni in Amsterdam. Innovatie gaat te veel over technologie en te weinig om de gebruikers ervan: de patiënten en de gezondheidsprofessional.

Vanuit haar professie schetst Anna Sort hoe gamification kan helpen om mensen te inspireren om op een creatieve manier problemen op te lossen, waarmee ook gedragsverandering veroorzaakt wordt. Gamificatie is het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext (zoals bij navigatie-apps, sociale media en in wetenschappelijk onderzoek) om menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen.

Ook kan gamification helpen bij digitale adaptie, dus het verwerven van afdoende digitale kennis. Sort meent dat door gebruikers mee te nemen vanaf het begin van het ontwerp van nieuwe technologie of toepassingen, innovaties veel beter op deze gebruikers toegesneden worden, of het nu in de gezondheidszorg of willekeurig welke andere sector is.

Meer entertainmentwaarde verbetert gebruikerstevredenheid

Zo schetst de CEO van PlayBenefit hoe een app bedoeld voor jonge diabetici beperkt scoort op het gebied van tevredenheid over het gebruik omdat het vooral om iets gaat dat men moet gebruiken. Alles dat de app leuker in het gebruik maakt, de entertainmentwaarde vergroot, heeft een groot effect op de gebruikerstevredenheid en daarmee op het gebruik zelf.

Sort benadrukt dat je geen hardcore gamer hoeft te zijn om gamification te begrijpen, geen programmeur om digitale kennis op te doen. Wel moet je als health professional een bepaalde mindset hebben: de wil om dingen net even anders uit te proberen, om apps uit te proberen. “Je hebt een smartphone nodig en je moet jezelf open stellen. Als je de app niet begrijpt, is dat in eerste instantie de fout van de ontwerper, niet van de gebruiker.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?