Mentech Innovation wint CZ Zorgprijs 2018

29 november 2018
2018-CZ-zorgprijs-Mentech
Innovatie
Nieuws

De door Mentech Innovation, Severinus en Fontys Hogeschool gezamenlijk ontwikkelde applicatie ‘Rosa’ heeft de CZ Zorgprijs 2018 gewonnen. Hieraan is een bedrag van 25.000 euro gekoppeld. Bijna 50 inzendingen dongen dit jaar mee naar de CZ Zorgprijs, er werden 10 projecten genomineerd.

‘Rosa’ is een prototype van een emotiedetector die door sensormetingen en gedragsmodellen de spanningsopbouw in een cliënt kan bepalen. Dankzij deze toepassing wordt het mogelijk om emoties (beter) te herkennen bij mensen met een (verstandelijke) beperking en geringe mogelijkheden om verbaal te communiceren. Daarmee kan beter worden ingespeeld op de behoefte van deze cliënten. Daarnaast draagt inzicht in het emotionele welbevinden bij aan het vergroten van het geluk van deze doelgroep.

Aandacht voor rouw en zelfstandig koken

De tweede prijs van 10.000 euro ging naar Amerpoort met de ‘lancering van de Rouwkubus’. Het is belangrijk dat verlies en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking wordt gezien en erkend. De Rouwkubus is een nieuw hulpmiddel hierbij. Stg. Humanitas DMH/Innovatie won met de ‘Kookapp voor mensen met een beperking’ de derde prijs van 5000 euro. Met deze Kookapp leren mensen met een verstandelijke handicap zelfstandig koken, van boodschappenlijst tot stap-tot-stap recepten en instructiefilmpjes.

Achtergrond CZ Zorgprijs

Het CZ Fonds reikt jaarlijks de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende projecten rond een specifiek thema te bevorderen. Met het thema 'Leven met een (verstandelijke) beperking: Zelf keuzes maken, maar niet alleen' ging het CZ Fonds dit jaar op zoek naar creatieve ideeën en oplossingen die bijdragen aan een beter welbevinden van mensen met een (verstandelijke) beperking.

Inzetten op innovatie

CZ zet op meerdere fronten in op innovatie om de zorg in Nederland via moderne technologie naar een hoger niveau te tillen. Daarbij speelt gepersonaliseerde zorg een belangrijke rol. De verzekeraar sloot op dit vlak begin dit jaar een samenwerking met zorgaanbieder GGzE. Door middel van verdergaande digitalisering van de zorg hopen GGzE en CZ een impuls te geven aan het vergroten van de autonomie en keuzevrijheid van de burger. GGzE kwam in december al met een webshop die zich richt op het aanbieden van e-health gebaseerde producten en diensten om de regierol van cliënten te ondersteunen. Volgens Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ, gaat het bij innovaties veel te vaak eenzijdig over technologie. Daarbij verwijst hij naar de strategische innovatie-alliantie die CZ eind 2017 sloot met het Radboudumc waarbinnen diverse projecten met onder meer robotica en AI werden opgezet. “In deze alliantie gaat het er om dat technologie als middel ingezet wordt om de patiënten beter te begeleiden naar de beste uitkomsten. De keuzehulpen moeten ervoor zorgen dat de arts en de patiënt echt samen beslissingen kunnen nemen, waarbij de technologische innovatie zowel de arts als patiënt helpt om het beste inzicht te krijgen in de unieke situatie van de patiënt”, zei Van Meeren destijds.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!