Merendeel ggz-aanbieders heeft kwaliteitsstatuut online geplaatst

Uit een gezamenlijke controle van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland blijkt dat vrijwel alle ggz-aanbieders een kwaliteitsstatuut hebben dat zij ook online aanbieden. Dat laten beide instanties weten.

In zo’n kwaliteitsstatuut staat welke zorg de ggz-instellingen aanbieden en hoe die georganiseerd is. Zorgaanbieders in de ggz moeten sinds januari van dit jaar een dergelijk statuut hebben en zijn ook verplicht om dat op hun website te plaatsen, zodat iedereen die dat wil, eenvoudig inzicht kan krijgen in de geboden zorg.

Inmiddels hebben 374 ggz-instellingen en 4536 vrijgevestigde psychiaters en psychologen een kwaliteitsstatuut. De NZa en het Zorginstituut hebben samen de websites van 250 ggz-aanbieders gecontroleerd. Deze aanbieders zijn goed voor ca 88 procent van de vergoedingen voor ggz uit de Zorgverzekeringswet.

32 ggz-aanbieders zonder online kwaliteitsstatuut

Van de 250 gecontroleerde aanbieders hadden er 32 het kwaliteitsstatuut niet op de website staan. Na contact hierover hebben de betrokken instellingen hun kwaliteitsstatuut alsnog online geplaatst. Doordat ggz-aanbieders zo massaal een kwaliteitsstatuut hebben opgesteld, krijgen cliënten meer inzicht in het zorgaanbod in de ggz. Brancheorganisaties van zorgaanbieders in de ggz, zorgverzekeraars en belangenbehartigers van patiënten hebben vorig jaar met elkaar afgesproken dat het model-kwaliteitsstatuut ggz de veldnorm is voor de organisatie van zorg in de ggz. 

ICT&health Conferentie 2018
Op vrijdag 26 januari 2018 sluit de e-healthweek af met de ICT&health conferentie. Het is de kick-of van het nieuwe jaar en het moment voor duiding waarbij de implementatie en het gebruik van technologische ontwikkelingen en zorginnovaties centraal staan. Wilt u verzekerd zijn van een gratis entree ticket? Meld u zich dan hier snel aan.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?