MHealth moet moedersterfte door complicaties terugdringen

ma 4 april 2016 - 16:55
mother-434355_960_720
Apps
Nieuws

Een toenemend aantal apps voor zwangere vrouwen moet het eenvoudiger maken om de juiste zorg te krijgen in landen of gebieden waar deze zorg normaal ver weg is. Dergelijke apps moeten de grote kloof kleiner maken die er bestaat tussen de zorg voor zwangere vrouwen en jonge moeders in rijke en armere landen. Daarover schrijft technologiesite Mashable.

Deze mobiele apps moeten in ieder geval deels virtueel de fysieke vaak grote afstand overbruggen tussen waar gezondheidszorg wordt aangeboden en de plek waar zwangere vrouwen en jonge moeders – vaak lopend – vandaan moeten komen.

Nu komt het volgens de World Health Organisation (WHO) te vaak voor dat vrouwen sterven als gevolg van eenvoudig te voorkomen gevolgen van zwangerschapscomplicaties of het ter wereld brengen van een kind.  800 vrouwen per dag zouden hierdoor overlijden. 99 procent van deze vrouwen leeft in ontwikkelingslanden. 

Met de inzet van MHealth-toepassingen kunnen dergelijke sterftecijfers en andere zwangerschapsgerelateerde medische problemen beperkt worden, meent Mashable, dat 8 apps en/of initiatieven noemt die hier aan kunnen bijdragen.

Voorbeelden van deze apps en initiatieven zijn:

GiftedMom
Een mobiele health-aanbieder in Afrika die samenwerkt met NGO’s om gratis mobiele diensten te bieden aan zwangere vrouwen en moeders met pasgeboren kinderen. Met een combinatie van apps en informatieve tekstboodschappen worden allerlei diensten geboden, zoals tips over prenatale zorg en vaccinatie, uitleg over belangrijke gebeurtenissen gedurende een zwangerschap en hoe daar mee om te gaan.

Zero Mothers Die
Dit initiatief levert gratis simpele mobieltjes aan vrouwen in Afrika, zoals Ghana, Gabon, Nigeria, mali en Zambia met als doel het vergroten van de toegang tot zwangerschapszorg. Ook hier gaat het met name over het helpen van vrouwen om hun zorg in eigen hand te nemen met allerlei informatie via sms’jes over hoe om te gaan met (problemen tijdens) hun zwangerschap. In noodgevallen zijn er gratis belminuten beschikbaar om te bellen met lokale gezondheidswerkers.

Andere apps en initiatieven met vaak vergelijkbare diensten zijn maymay voor vrouwen in Myanmar, Safe Delivery (onder meer gebruikt in Ethiopië en Ghana), Mama (Mobile Alliance for Maternal Action), Mobile Midwife, Suyojana en Safe Pregnancy and Birth.