Microsoft gaat samenwerken met Novartis voor MS

10 februari 2016
Kinect-stroke-rehabilitation
Patiënt
Nieuws

Microsoft heeft aangekondigd te gaan samenwerken met het farmaceutische concern Novartis. Beide bedrijven zullen zich gaan toeleggen op de ontwikkeling van een systeem genaamd Asses MS, bedoeld om het verloop van de ziekte Multiple Sclerosis (MS) te monitoren en te analyseren.

Hiervoor zal Microsoft zijn Kinect-platform beschikbaar stellen. Daarbij wordt de motion camera van de Kinect ingezet om bewegingen van patiënten te registeren. De analyse daarvan gebeurt op basis van machine learning software. Microsoft werkte hiervoor samen met de top drie MS-klinieken in Europa en diverse neurologen met een specialisatie in MS.

Het gaat in eerste instantie om een pilot waarvan de eerste fase eind december vorig jaar werd voltooid. Tot dusver analyseerde de software 150 tot 300 video’s voor elke beweging. Dit jaar zal Microsoft zijn samenwerking uitbreiden met vijf nieuwe klinieken en ziekenhuizen om de software te verbeteren.

Google al actief met MS

Novartis verkent al langer de mogelijkheden van technologie binnen de gezondheidszorg. In de zomer van 2014 maakte het Duitse bedrijf bekend te gaan samenwerken met Google voor de ontwikkeling van een contactlens die de bloedsuikerspiegel bij te houden van diabetici monitort. Overigens werkt Google voor MS samen met Biogen, een Amerikaans bedrijf dat medicijnen maakt voor MS- patiënten. Beide bedrijven sloten begin vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst. 

Volgens schattingen lijden wereldwijd zo’n 2,3 miljoen mensen aan MS. MS is is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen is beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Bekijk hier de video

###MS###