Microsoft helpt kleurenblinden kleuren te onderscheiden met iPhone app

16 november 2016
Nieuws

Met de nieuwe app Color Binoculars is het voor kleurenblinden mogelijk de wereld te zien zoals anderen dat doen. De app gebruikt de camera op de telefoon om kleuren aan te passen, waardoor kleurenblinden ze beter kunnen onderscheiden van elkaar. De applicatie komt in drie standen en werkt daarmee voor drie verschillende soorten kleurenblindheid. Tom Overton en Tingting Zhu ontwikkelden de app middels Microsoft Garage, Microsoft’s uitlaatklep voor experimentele projecten.

Met Color Binoculars app zet Microsoft zich in voor kleurenblinden. In Nederland is ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind. Een grote potentiële markt dus. De app laat de gebruiker kiezen uit drie standen: Groen/Rood/ Rood/Groen en Blauw/Geel. Hiermee speelt het in op de meest voorkomende vormen van kleurenblindheid.

Filters voor kleuren

Iedere kleur heeft zijn eigen golflengte, waar de applicatie gebruik van maakt. Hiermee ‘ziet’ de camera van de iPhone verschillende kleuren, en past de kleuren na het kiezen van een filter aan. Na het kiezen van deze juiste filter, richt de gebruiker de iPhone-camera op een object. Op het scherm van de iPhone is vervolgens het resultaat te zien. Zo kunnen rode kleuren lichter worden en groene kleuren donkerder, zodat het verschil duidelijker te zien is. Met een van de andere filters wordt de kleur rood juist roze. Op deze manier zijn kleuren beter te onderscheiden. Zo krijgt de wereld weer meer kleur voor hen die dat willen.

Microsoft Garage

Tom Overton, een van de makers, is kleurenblind en was daarmee de belangrijkste tester van de applicatie. Tijdens Microsoft’s Hackathon in 2015 kwam hij met Tingting Zhu op het idee dit probleem aan te pakken. Ze voltooiden de applicatie met Microsoft Garage, het programma van Microsoft waarbij medewerkers tijd krijgen om aan experimentele apps te werken. Deze worden vervolgens gepubliceerd voor het grote publiek. Tijdens de pitch dag van de Garage presenteerde het tweetal de app. Met de feedback vormden zij het prototype tot een volledig uitgeruste applicatie.

Vooralsnog is de applicatie alleen verkrijgbaar via de Amerikaanse App Store. Door een gratis Amerikaans iTunes-account aan te maken is het mogelijk ook vanuit andere landen de app aan te schaffen. De app is niet de enige ontwikkeling op het gebied van kleurenblindheid: iOS 10 biedt speciale kleurfilters voor kleurenblinde gebruikers.