Search
Close this search box.
Search

Microsoft lanceert AI-app voor blinden

Nieuwe app Seeing AI moet de wereld ‘zichtbaar’ maken voor hen die te kampen hebben met blind- of slechtziendheid. Wanneer de gebruiker de camera van een smartphone op iets of iemand richt, omschrijft de app wat het ziet. De tech-gigant presenteerde Seeing AI tijdens een Microsoft-event in Londen, met als thema ‘de relatie tussen kunstmatige intelligentie, mensen en maatschappij.'

Seeing AI werkt met behulp van de camera van de telefoon. De gratis iOS-app gaat aan de slag wanneer de gebruiker het apparaat simpelweg op een object, tekst of persoon richt. Dit ondersteunt blinden en slechtzienden in het dagelijks leven, waardoor zij weer meer onafhankelijkheid ervaren. Vooralsnog is de app alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Van mens tot tekst

De app herkent ‘opgeslagen’ vrienden aan de hand van gezichtsdetectie. Van hen omschrijft de app basisemoties (blij of verdrietig), het geslacht en uitgesproken karakteristieken, bijvoorbeeld het dragen van een bril. De omschrijving leest de app vervolgens voor.

Ook met stukken tekst kan de app uit de voeten: deze worden voorgelezen. Dit geldt voor zowel korte stukken tekst, zoals een adres, als lange documenten. De app herkent daarnaast verschillende soorten briefgeld, de labels op blikken eten en de inhoud van online afbeeldingen.

Een van de meer experimentele onderdelen van de app is het omschrijven van de omgeving. Wanneer de gebruiker een foto maakt, detecteert het algoritme wat er te zien is en hoe de verschillende onderdelen zich aan elkaar relateren. Vervolgens formuleert de app in één zin wat zich in de omgeving afspeelt.

###MSvisual###

AI centraal in bedrijfsvoering

Microsoft beweegt zich al langere tijd in de wereld van AI. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf Healthcare NExT aan, een samenwerkingsverband waarbij AI in de gezondheidszorg centraal staat. Hiermee wil het bedrijf het voor de gezondheidszorg makkelijker maken om intelligente technologieën toe te passen.

Op het Londense event toonde Microsoft aan dat het ook op andere gebieden interesse heeft in AI. Andere projecten op het gebied van AI waar de gigant zich op gaat richten, zijn:

  • Project Prague: een software development kit waarmee ontwikkelaars besturing met handgebaren kunnen integreren in hun toepassingen.
  • AI for Earth: dit initiatief maakt AI-tools, -educatiemogelijkheden en -skills toegankelijk voor mensen en organisaties, om te helpen bij het oplossen van wereldwijde milieuvraagstukken.
  • Presentation Translator: deze PowerPoint toevoeging maakt het mogelijk om ondertiteling aan presentaties toe te voegen, in meer dan 60 talen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?