Middin legt slimme vloer met valdetectie, monitoring

12 juni 2019
Sick senior woman with headache lying on the floor after falling
Innovatie
Nieuws

Zorgorganisatie Middin heeft zijn locatie de Provenier in Rotterdam volledig herbouwd. Het verouderde verzorgingstehuis uit de jaren zeventig is vervangen en voorzien van duurzame materialen en noviteiten gericht op de toekomst. Eén van de woningen heeft een slimme vloer voorzien van valdetectie.

De vloer ligt onder de normale vloerbedekking en geeft waardevolle informatie. Met deze slimme vloer, toetst Middin naast valdetectie ook andere mogelijkheden zoals patroonherkenning, valdetectie, dwaaldetectie, monitoring van activiteiten en aanwezigheidsherkenning.

Op één vierkante meter bevinden zich meerdere sensoren die het gedrag op de vloer meten en registreren op basis van capacitieve geleiding. Dit is vergelijkbaar met de werking van een touch-screen van een smartphone en levert volgens Middin veel betere resultaten op zoals het meten van druk. Software met een slim algoritme vertaalt deze signalen naar waardevolle informatie voor de zorgmedewerkers.

Patronen in kaart brengen

De vloer registreert of een cliënt valt, uit bed stapt, of naar de badkamer loopt vanuit de woonkamer. Al naar gelang de soort melding en het tijdstip gaat er vervolgens vanuit het appartement een melding naar de zorgtelefoon van de medewerkers.

Voor acute situaties gaat er gelijk een alarm af, andere signaleringen worden gebruikt om, na de alarmering, de patronen van de cliënt in kaart te brengen en daar de zorg op af te stellen. Dit alles is individueel aanpasbaar op de gezondheidssituatie van de cliënt. Het systeem wordt ingericht in overleg met de cliënt en verwanten, ook met het oog op privacy.

Naar aanleiding van de ervaringen bij locatie Provenier bekijkt Middin of deze vorm van zorgtechnologie van toegevoegde waarde kan zijn in de ondersteuning van onze cliënten op andere locaties.

Middin biedt met 3.300 medewerkers ondersteuning, begeleiding, behandeling en zorg aan ongeveer 5.500 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking, en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een beperking door ouderdom.