Search
Close this search box.
Search

MiGuide verlaagt zorgdruk van patiënten met diabetes

Voor diabetespatiënten, die gemiddeld vier keer per jaar voor controle naar de huisarts gaan, is de optie om deze controles thuis uit te voeren een inkoppertje. De meeste diabetespatiënten zijn immers al bekend met het zelf, thuis en onderweg, op gezette tijden meten van het bloedsuikergehalte. Met de MiGuide app kunnen zij alle meetgegevens nu zelf bijhouden en de app geeft op basis van die gegevens ook persoonlijke leefstijladviezen.

Bij zorggroep Het Huisartsenteam wordt de app al enige tijd gebruikt. “Dankzij MiGuide kunnen patiënten de controles beter voorbereiden en krijgen ze meer regie over hun eigen behandeling. Dit stimuleert een gezonde levensstijl van patiënten met diabetes type 2 en verlaagt de druk op de gezondheidszorg”, legt huisarts Jasper Schellingerhout uit.

Momenteel telt Nederland ongeveer 1,1 miljoen diabetespatiënten en elk jaar komen er tienduizenden bij. De controles en behandelingen die zij nodig hebben zorgen voor een verhoging van de druk op de zorg. Met MiGuide krijgen diabetespatiënten meer regie en grip op de controles waardoor ze minder vaak naar de huisarts hoeven of anderen, ziekenhuis, zorg nodig hebben.

Druk op de zorg verlagen

MiGuide maakt gebruik van data uit het huisartsensysteem, wearables (zoals horloges, stappentellers en glucosemeters) en door de patiënt zelf ingevoerde gegevens (zoals gewicht en een voedingsdagboek). Op basis daarvan geeft MiGuide, onder regie van de huisarts, persoonlijk leefstijladvies op het gebied van voeding en beweging.

Een gezondere leefstijl heeft niet alleen voordelen voor de diabetespatiënten zelf, maar het draagt ook bij aan het verlichten van de druk op de gezondheidszorg. Het is bekend dat een gezondere leefstijl met name voor mensen met diabetes type 2 kan leiden tot minder problemen en in bepaalde gevallen kan de diabetes daardoor zelfs helemaal verdwijnen.

“Het is voor huisartsen vaak moeilijk om diabetespatiënten te overtuigen van een bepaald advies of te controleren of zij zich daar aan houden en hun gedrag daadwerkelijk veranderen. Terwijl juist die levensstijl essentieel is om op lange termijn complicaties, medicijngebruik en ziekenhuisopnames te verminderen”, aldus Arjen Huizinga, directeur van MiGuide.

Lagere zorgkosten voor diabetes

Het doel van MiGuide is dat het breed inzetten van de app er op de lange termijn toe leidt dat diabetes patiënten een kwart minder beroep hoeven te doen op de huisarts. “Op die manier kunnen we de zorgkosten verlagen met minimaal 500 euro per patiënt per jaar”, zo stelt Huizinga.

MiGuide heeft samen met Het Huisartsenteam en NeLL een ZorgTech-voucher gekregen. Dit is een gezamenlijk programma van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Medical Delta, TNO, de provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter dat zich onder andere richt op support bij opschaling en implementatie van technologische zorgoplossingen. Hiermee willen de initiatiefnemers van MiGuide meer onderzoek gaan doen nar de effecten op zowel de praktijk als de patiënt.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?