Miljoen voor onderzoek om zorgideeën sneller in de praktijk te brengen

27 januari 2017
Nieuws

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het toepassen van veelbelovende en vernieuwende initiatieven in de organisatie van en toegang tot zorg. Dat maakt zij vandaag bekend tijdens de afsluiting van de nationale E-Healthweek 2017.

Schippers gaf aan dat in de E-health Week 235 organisaties een event of soortgelijks organiseerden met als doel mensen bekend te maken met de nieuwe mogelijkheden.

‘Onze zorg staat bol van de creatieve en inspirerende initiatieven. Mensen hebben de mooiste ideeën, maar de slag naar onderzoek wordt vaak niet gemaakt. Werkt jouw idee echt in de dagelijkse praktijk? Voorziet het in een behoefte? Wat is er nodig om een innovatie ook in andere organisaties succesvol te maken?

Dat soort vragen moeten beantwoord worden. Ook duren bestaande onderzoekmethoden vaak erg lang en daardoor zijn ze niet geschikt voor de enorm snelle ontwikkeling die de zorg doormaakt. Met dit geld wil ik een zet in de goede richting geven‘, aldus Schippers.

Oproep ZonMW

Dit voorjaar plaatst ZonMW een oproep, waarna organisaties hun aanvraag kunnen indienen. Uit de indieners worden 3 tot 5 ideeën gekozen. In 2017 en 2018 organiseren ZonMW en het ministerie van VWS daarnaast bijeenkomsten over het in praktijk toepassen van innovatieve zorgideeën. Patiënten en professionals krijgen bij de onderzoeken en de bijeenkomsten een belangrijke stem.