Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MIND sluit deal met ORCHA voor appwegwijzer ggz

GGZ-platform MIND heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met ORCHA, een specialist op het gebied van beoordeling van health apps. Het doel van de samenwerking is om via een ‘GGZ Appwegwijzer’ overzicht aan te brengen in het Nederlandse ‘oerwoud’ van apps en andere e-healthtoepassingen die de geestelijke gezondheid bevorderen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De digitale wegwijzer moet mensen beter informeren over de kwaliteit en functionaliteit van apps op het gebied van geestelijke gezondheid. Zij moeten zo uit het hele aanbod gemakkelijker een keuze kunnen maken. De GGZ Appwegwijzer wordt ontwikkeld door MIND in coproductie met GGZ Nederland en hun leden.

GGZ Appwegwijzer onderdeel VIPP-GGZ

De realisatie van de GGZ Appwegwijzer gebeurt in het kader van het programma VIPP-GGZ en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Het is de bedoeling dat eind dit jaar een platform wordt opgeleverd met gestandaardiseerde kwaliteitsbeoordelingen van apps voor de ggz. ORCHA gaat hiervoor de onderliggende techniek leveren. MIND coördineert in samenwerking met GGZ Nederland de beoordeling van de apps en gaat hierin zowel het perspectief van cliënten en hun naasten als het perspectief van professionals meenemen.

Het platform kondigde de komst van de wegwijzer afgelopen mei al aan. MIND publiceerde destijds de resultaten van een enquête onder hun ggz-panel over de mate van het gebruik van gezondheids-apps, met welk doel ze dit doen en wat ze belangrijk vinden om met vertrouwen deze apps te kunnen gebruiken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim een derde van de respondenten in de afgelopen drie maanden gebruik heeft gemaakt van apps om te werken aan de eigen (mentale) gezondheid. De meeste respondenten gaven aan apps te gebruiken in combinatie met een behandeling. Iets meer dan de helft gebruikte de app op eigen initiatief, iets minder dan de helft deed dit op verzoek van de behandelaar.

Steeds meer gezondheids-apps

Er komen steeds meer apps op de Nederlandse markt ter ondersteuning van de (geestelijke) gezondheid. Het NeLL (National eHealth Living Lab) stelt dat het er meerdere honderdduizenden zijn. Voor mensen is het vaak een hele zoektocht om een goed passende app te vinden. Mensen vinden het belangrijk dat er goede informatie is over apps die mogelijk geschikt voor hen zijn. Die informatie is nu beperkt en versnipperd aanwezig.

“Ik gebruik nu een app en daar blijf ik maar bij”, aldus iemand uit de achterban van MIND, “want ik heb geen idee wat ik anders zou moeten kiezen; ik weet niet wat het allemaal inhoudt en ik wil niet zomaar op de gok iets downloaden.”

Over MIND, ORCHA

MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is een platform van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De landelijke lid-organisaties, regionale organisaties, cliëntenraden en familieraden spelen een belangrijke rol in het platform, dat ruim één miljoen Nederlanders vertegenwoordigd die jaarlijks een beroep doen op de ggz. Samen met Fonds Psychische Gezondheid heeft het Landelijk Platform Psychische Gezondheid MIND opgericht.

ORCHA is de leidende organisatie mondiaal voor de beoordeling van gezondheidsapps. ORCHA werkt samen met overheden en organisaties in de welzijns- en gezondheidszorg.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen