Search
Close this search box.
Search

MIND sluit deal met ORCHA voor appwegwijzer ggz

GGZ-platform MIND heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met ORCHA, een specialist op het gebied van beoordeling van health apps. Het doel van de samenwerking is om via een ‘GGZ Appwegwijzer’ overzicht aan te brengen in het Nederlandse ‘oerwoud’ van apps en andere e-healthtoepassingen die de geestelijke gezondheid bevorderen.

De digitale wegwijzer moet mensen beter informeren over de kwaliteit en functionaliteit van apps op het gebied van geestelijke gezondheid. Zij moeten zo uit het hele aanbod gemakkelijker een keuze kunnen maken. De GGZ Appwegwijzer wordt ontwikkeld door MIND in coproductie met GGZ Nederland en hun leden.

GGZ Appwegwijzer onderdeel VIPP-GGZ

De realisatie van de GGZ Appwegwijzer gebeurt in het kader van het programma VIPP-GGZ en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Het is de bedoeling dat eind dit jaar een platform wordt opgeleverd met gestandaardiseerde kwaliteitsbeoordelingen van apps voor de ggz. ORCHA gaat hiervoor de onderliggende techniek leveren. MIND coördineert in samenwerking met GGZ Nederland de beoordeling van de apps en gaat hierin zowel het perspectief van cliënten en hun naasten als het perspectief van professionals meenemen.

Het platform kondigde de komst van de wegwijzer afgelopen mei al aan. MIND publiceerde destijds de resultaten van een enquête onder hun ggz-panel over de mate van het gebruik van gezondheids-apps, met welk doel ze dit doen en wat ze belangrijk vinden om met vertrouwen deze apps te kunnen gebruiken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim een derde van de respondenten in de afgelopen drie maanden gebruik heeft gemaakt van apps om te werken aan de eigen (mentale) gezondheid. De meeste respondenten gaven aan apps te gebruiken in combinatie met een behandeling. Iets meer dan de helft gebruikte de app op eigen initiatief, iets minder dan de helft deed dit op verzoek van de behandelaar.

Steeds meer gezondheids-apps

Er komen steeds meer apps op de Nederlandse markt ter ondersteuning van de (geestelijke) gezondheid. Het NeLL (National eHealth Living Lab) stelt dat het er meerdere honderdduizenden zijn. Voor mensen is het vaak een hele zoektocht om een goed passende app te vinden. Mensen vinden het belangrijk dat er goede informatie is over apps die mogelijk geschikt voor hen zijn. Die informatie is nu beperkt en versnipperd aanwezig.

“Ik gebruik nu een app en daar blijf ik maar bij”, aldus iemand uit de achterban van MIND, “want ik heb geen idee wat ik anders zou moeten kiezen; ik weet niet wat het allemaal inhoudt en ik wil niet zomaar op de gok iets downloaden.”

Over MIND, ORCHA

MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is een platform van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De landelijke lid-organisaties, regionale organisaties, cliëntenraden en familieraden spelen een belangrijke rol in het platform, dat ruim één miljoen Nederlanders vertegenwoordigd die jaarlijks een beroep doen op de ggz. Samen met Fonds Psychische Gezondheid heeft het Landelijk Platform Psychische Gezondheid MIND opgericht.

ORCHA is de leidende organisatie mondiaal voor de beoordeling van gezondheidsapps. ORCHA werkt samen met overheden en organisaties in de welzijns- en gezondheidszorg.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?