Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Minister Bruins neemt kwaliteit implantaten onder de loep

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft onlangs op uitnodiging van de Federatie Medisch Specialisten, en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) in het bijzonder, een werkbezoek afgelegd aan het Reinier de Graaf ziekenhuis. Doel van het bezoek was om meer inzage te krijgen in medische implantaten en kwaliteitsregistraties.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Tijdens het bezoek kreeg de minister een inkijk in de informatievoorziening van medische implantaten en het belang van kwaliteitsregistraties. De Federatie pleit voor een koppeling van de bestaande kwaliteitsregistraties van medische implantaten en het Landelijke Implantatenregister (LIR) dat per 1 januari 2019 is ingegaan. De organisatie stelde vorig jaar maart dat de belangen van specialisten noch patiënten gediend zijn met de verplichte LIR-registratie.

Veiligheid implantaten

Eind december presenteerde Minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer een aantal maatregelen met betrekking tot medische implantaten gericht op het vergroten van de patiëntveiligheid. Dit naar aanleiding van de publicatie van de #implantfiles door dagblad Trouw en televisieprogramma Radar.

Tijdens het werkbezoek liep Bruins mee met intakegesprekken van twee patiënten die binnenkort een knieprothese krijgen. Daarnaast kreeg de minister inzicht in de informatievoorziening van medische implantaten van fabrikant naar arts en vervolgens naar patiënt. Ter afsluiting van het bezoek heeft de minister kunnen zien hoe de registratie van het behandelingsproces in zijn werk gaat en op welke manier slecht functionerende protheses gesignaleerd kunnen worden via kwaliteitsregistraties.

‘Pleidooi omzetten in beleid’

Het belang van kwaliteitsregistraties van medische hulpmiddelen is voor de Federatie afgelopen jaren reden geweest om bij de invoering van het LIR per januari 2019 te pleiten voor een koppeling met de bestaande kwaliteitsregistraties van wetenschappelijke verenigingen. Een pleidooi dat tot nu toe door het ministerie niet is omgezet in beleid, stelt de Federatie.

Daarnaast staat de Federatie op het standpunt dat kwaliteitsregistraties georganiseerd dienen te zijn als regulier onderdeel van het zorgproces en dus ook regulier onderdeel dienen te zijn van de bekostiging van de zorg.
Minister Bruins start vanaf dit jaar met een campagne om artsen beter te informeren over de risico’s van implantaten en om zorgaanbieders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om incidenten te melden bij fabrikanten.

Bruins geeft vandaag tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie in Den Haag de kick-off van de derde landelijke e-healthweek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen