Search
Close this search box.
Search

Mislukken ICT-project GGiD kost 3,9 miljoen

Het bestuur van GGD Hollands Noorden heeft, samen met de besturen van GGD regio Utrecht en GGD Twente, besloten om de stekker te trekken uit de ontwikkeling van het GGD Digitaal Dossier (GGiD). De schadepost voor GGD Hollands Noorden van het stoppen van dit ICT-project bedraagt 3,9 miljoen. Maar volgens betrokkenen had doorgaan geen zin vanwege verschillen in inzicht over functionaliteit en kwaliteit van het te ontwikkelen GGiD.

Meer dan de helft van ICT-gerelateerde projecten mislukken. Ook de zorgsector ontkomt hier helaas niet aan. In november 2022 meldde het bestuur van GGD Hollands Noorden bijvoorbeeld dat de ontwikkeling van het GGiD mislukt is.

Ontwikkeling digitaal dossier

Al in 2015 is gestart met de voorbereiding voor de ontwikkeling van een nieuw digitaal dossier. Tijdens de start van het project bestond er nog geen enkel digitaal dossier dat aan alle eisen voldeed. Om die reden sloegen de drie betrokken GGD’en (Hollands Noorden, Regio Utrecht en Twente) de handen ineen en gaven samen de opdracht voor de bouw van een nieuw digitaal dossier. Begin november 2022 is dit project, dat al een moeizaam proces was, gestopt omdat er een impasse is ontstaan, onder meer vanwege verschillen in inzicht.

Stoppen ICT-project dure beslissing

Het stoppen was een zware beslissing, niet in de laatste plaats omdat er in het project al 3,7 miljoen is geïnvesteerd. Maar het algemeen bestuur van de GGD is ervan overtuigd dat dit een noodzakelijke stap is. ‘Voor ouders en/of kinderen in ons werkgebied en GGD-medewerkers is een toegankelijk en goed werkend digitaal dossier van dermate groot belang dat doorgaan met het huidige proces geen optie is’, wordt op de website van GGD Hollands Noorden gemeld.

Dienstverlening blijft doorgaan

In de komende tijd bekijken betrokken organisaties hoe de bouw van het GGiD formeel kan worden beëindigd. Vervolgstappen worden zorgvuldig vormgegeven om te voorkomen dat de economische, juridische en/of financiële positie van de GGD’en wordt geschaad. Definitieve besluitvorming hierover volgt later dit jaar. In alle betrokken regio’s wordt het traject van het GGiD geëvalueerd. De kwaliteit van de dienstverlening van de Jeugdgezondheidszorg in de betrokken regio’s blijft volgens betrokkenen gewoon overeind staan.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?