Search
Close this search box.
Search

MMC neemt hybride operatiekamer in gebruik

Het Máxima Medisch Centrum heeft op de locatie Veldhoven een hypermoderne hybride operatiekamer in gebruik genomen. In de ruimte van 80m2 wordt vaatchirurgie gecombineerd met dotterbehandelingen en stentplaatsingen. Afgelopen periode werd er al getraind met simulatiepatiënten. De hybride techniek biedt volgens het MMC voordelen bij complexe vaatoperaties, zoals bij een diabetische voet of verwijde buikslagader.

Deze maand neemt het MMC op locatie Veldhoven het eerder aangekondigde nieuwe operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er staan acht nieuwe hypermoderne operatiekamers, waarvan er één geschikt is gemaakt voor robotchirurgie en één als hybride operatiekamer. Afgelopen weekend verhuisden de eerste operatiewerkzaamheden al naar het nieuwe complex. Eind november wordt het complex officieel geopend.

Hybride operatiekamer: sneller, nauwkeuriger

Hybride opereren betekent het combineren van open vaatchirurgie met dotteren en stents plaatsen op geleide van röntgenbeelden. In de operatiekamer staat een grote röntgenarm die om het operatiebed beweegt. Groot voordeel zou zijn dat twee ingrepen gecombineerd worden en de patiënt dus maar één keer opgenomen hoeft te worden. Dit resulteert volgens de betrokken chirurgen in een kortere ligduur en sneller herstel. Er kan bovendien sneller en nauwkeuriger geopereerd worden.

“Het is een grote vooruitgang”, vertelt vaatchirurg Maarten Loos. “Vanaf nu kunnen we standaard met behulp van nauwkeurige röntgenbeelden gaan werken. Dat is volgens ons een voorwaarde voor goede en complexe vaatchirurgie in de toekomst. Dit past in de ontwikkeling van zo klein mogelijk opereren. Vroeger moesten we de buik nog openleggen, nu opereren we vaak via kleine prikgaatjes. Dankzij de hybride arm kunnen we meer detail zien.”

Bijzonder is volgens Loos dat deze röntgenarm in de hoek van de operatiekamer staat en niet aan het plafond is bevestigd om de luchtstroom te bevorderen. Hierdoor kan er zo steriel mogelijk geopereerd worden.

Gezamenlijk uitvoeren operatie

Bijzonder wordt ook de samenwerking tussen vaatchirurg en radioloog genoemd: ze voeren de operatie vaak samen uit. Volgens Loos is het waardevol om een radioloog aanwezig te hebben: “Radiologen zijn het gewend om in 3D te denken. Zij bekijken de beelden tijdens de operatie dan ook op een andere manier en doen belangrijke aanvullingen om de operatie goed uit te voeren.”

Ook radioloog Han Kruimer is blij met de hybride techniek: “Complexe hybride zorg doen we gezamenlijk. Dankzij de nieuwe techniek kunnen we operatiebeelden hergebruiken, waardoor er minder dubbeldiagnostiek voorkomt. We hoeven de patiënt minder te belasten met onderzoeken en röntgenstraling.”

Belangrijke toepassing

Een belangrijke toepassing van de hybride operatietechniek is de behandeling van een verwijde buikslagaders en verstopte slagaders in de benen, met in het bijzonder patiënten met een diabetische voet. Loos: “Bij die ingrepen is een scherpe beeldkwaliteit zeer belangrijk en zijn er vaak ook chirurgische behandelingen nodig, een teenamputatie.”

Door beschadiging aan bloedvaten en zenuwen merken mensen met diabetes het vaak minder goed of te laat als zij een wondje op hun voet hebben. Wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt, kunnen de klachten grote problemen veroorzaken, met in extreme gevallen amputatie van teen, voet of zelfs onderbeen tot gevolg.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?