Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MMC neemt hybride operatiekamer in gebruik

Het Máxima Medisch Centrum heeft op de locatie Veldhoven een hypermoderne hybride operatiekamer in gebruik genomen. In de ruimte van 80m2 wordt vaatchirurgie gecombineerd met dotterbehandelingen en stentplaatsingen. Afgelopen periode werd er al getraind met simulatiepatiënten. De hybride techniek biedt volgens het MMC voordelen bij complexe vaatoperaties, zoals bij een diabetische voet of verwijde buikslagader.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deze maand neemt het MMC op locatie Veldhoven het eerder aangekondigde nieuwe operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er staan acht nieuwe hypermoderne operatiekamers, waarvan er één geschikt is gemaakt voor robotchirurgie en één als hybride operatiekamer. Afgelopen weekend verhuisden de eerste operatiewerkzaamheden al naar het nieuwe complex. Eind november wordt het complex officieel geopend.

Hybride operatiekamer: sneller, nauwkeuriger

Hybride opereren betekent het combineren van open vaatchirurgie met dotteren en stents plaatsen op geleide van röntgenbeelden. In de operatiekamer staat een grote röntgenarm die om het operatiebed beweegt. Groot voordeel zou zijn dat twee ingrepen gecombineerd worden en de patiënt dus maar één keer opgenomen hoeft te worden. Dit resulteert volgens de betrokken chirurgen in een kortere ligduur en sneller herstel. Er kan bovendien sneller en nauwkeuriger geopereerd worden.

“Het is een grote vooruitgang”, vertelt vaatchirurg Maarten Loos. “Vanaf nu kunnen we standaard met behulp van nauwkeurige röntgenbeelden gaan werken. Dat is volgens ons een voorwaarde voor goede en complexe vaatchirurgie in de toekomst. Dit past in de ontwikkeling van zo klein mogelijk opereren. Vroeger moesten we de buik nog openleggen, nu opereren we vaak via kleine prikgaatjes. Dankzij de hybride arm kunnen we meer detail zien.”

Bijzonder is volgens Loos dat deze röntgenarm in de hoek van de operatiekamer staat en niet aan het plafond is bevestigd om de luchtstroom te bevorderen. Hierdoor kan er zo steriel mogelijk geopereerd worden.

Gezamenlijk uitvoeren operatie

Bijzonder wordt ook de samenwerking tussen vaatchirurg en radioloog genoemd: ze voeren de operatie vaak samen uit. Volgens Loos is het waardevol om een radioloog aanwezig te hebben: “Radiologen zijn het gewend om in 3D te denken. Zij bekijken de beelden tijdens de operatie dan ook op een andere manier en doen belangrijke aanvullingen om de operatie goed uit te voeren.”

Ook radioloog Han Kruimer is blij met de hybride techniek: “Complexe hybride zorg doen we gezamenlijk. Dankzij de nieuwe techniek kunnen we operatiebeelden hergebruiken, waardoor er minder dubbeldiagnostiek voorkomt. We hoeven de patiënt minder te belasten met onderzoeken en röntgenstraling.”

Belangrijke toepassing

Een belangrijke toepassing van de hybride operatietechniek is de behandeling van een verwijde buikslagaders en verstopte slagaders in de benen, met in het bijzonder patiënten met een diabetische voet. Loos: “Bij die ingrepen is een scherpe beeldkwaliteit zeer belangrijk en zijn er vaak ook chirurgische behandelingen nodig, een teenamputatie.”

Door beschadiging aan bloedvaten en zenuwen merken mensen met diabetes het vaak minder goed of te laat als zij een wondje op hun voet hebben. Wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt, kunnen de klachten grote problemen veroorzaken, met in extreme gevallen amputatie van teen, voet of zelfs onderbeen tot gevolg.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen