Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MMC verliest deel digitaal beeldmateriaal door onbekende oorzaak

Bij het Maxima Medisch Centrum (MMC) is door nog onbekende oorzaak een digitaal opgeslagen map met beeldmateriaal verloren gegaan. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. ‘Door nog onbekende redenen is in een onderdeel van het digitale opslagsysteem van MMC een map met beeldmateriaal gewist. Van een deel van de beelden die daarop stonden is geen reserve kopie beschikbaar.’

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het verdwenen beeldmateriaal betreft volgens het MMC géén röntgenbeelden op basis waarvan een diagnose wordt gesteld, maar ondersteunende beelden van bijvoorbeeld endoscopieën, echo’s en functieonderzoeken. Het gaat om een deel van het beeldmateriaal van onderzoeken die hebben plaatsgevonden tussen 25 januari en 8 juni 2017.

Onderzoek naar incident

Momenteel zoekt het MMC zorgvuldig uit van welke beelden er nog wel reservekopieën beschikbaar zijn  en welke beelden definitief ontbreken. Patiënten van wie beeldmateriaal verloren is gegaan, ontvangen daarover een persoonlijke brief waarin het ziekenhuis zal uitleggen wat dit voor de betreffende patiënt betekent. Verder wordt met een externe partij grondig uitgezocht hoe het incident kon plaatsvinden en hoe herhaling voorkomen kan worden.

In de meeste gevallen dienen de beelden ter ondersteuning of illustratie van de diagnose. Op basis van de beelden wordt een verslag gemaakt in het ziekenhuisinformatiesysteem. Dit beschikbare verslag vormt de basis voor het vervolg zorgtraject, niet de betreffende beelden. Het verslag is nog steeds beschikbaar in het ziekenhuisinformatiesysteem, benadrukt het MMC. ‘Niet uit te sluiten is, dat in uitzonderlijke gevallen het onderzoek herhaald moet worden. Uiteraard betreuren wij dit zeer voor betrokken patiënten.’

Melding bij IG, AP

Het incident is uiteraard ook netjes gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De melding heeft plaatsgevonden omdat de gegevens van de patiënten niet meer beschikbaar zijn. De privacy van de patiënten is nooit in het geding geweest.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen