Mobiele technologie speelt rol in de verbetering van de gezondheid

20 oktober 2017
futuristic
Apps
Nieuws

Nu de samenleving steeds meer gewend raakt aan nieuwe technologieën, zien vernieuwers in de zorg en de creatieve industrie een uitdaging in het ontsluiten van technologie voor een bepaalde groep mensen.

In deze docu volgen we naast artsen Marlies Schijven en Erich Taubert ook Sabine Wildevuur (hoofd Creative Care Lab Waag Society) en designer Renato Valdes van de app Human. Allen buigen zich vanuit hun kennisgebied over de vraag hoe het ziekenhuis van de toekomst eruit ziet en welke rol weggelegd is voor mobiele, nano- en andere nieuwe technologieën. 

Marlies Schijven, chirurg in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, is van mening dat zowel dokters als patiënten kunnen profiteren van apps en andere mobiele technologieën in de gezondheidszorg. Ze haalde in 2012 de wereldpers door als eerste een operatie live te streamen via Google Glass naar een symposium en tegelijkertijd naar YouTube. In hetzelfde jaar won zij de ‘Vodafone Mobiles for Good Challenge’ met de Hospitality App, een mobiele applicatie waarbij oudere patiënten zowel voor, tijdens als na een consult begeleid worden door een student Geneeskunde. 

Ook buiten de ziekenhuisdeuren wordt mobiele technologie volop toegepast om de gezondheid van mensen te verbeteren. Waar e-health voorheen het domein van grote bedrijven en onderzoeksinstellingen was, kan nu ook de creatieve industrie er mee aan de slag. Parallel aan de verschuiving van ziekenhuizen naar thuissituaties wordt technologie namelijk steeds kleiner en goedkoper en dus beschikbaar voor iedereen. Mensen willen alles meten en zelf monitoren. Dit kan tot misinterpretaties leiden, maar zorgt ook voor een betere gesprekspartner. Wat betekent dit voor de rol van de dokter? Bekijk de series hier. Digitalezorggids