Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Multidisciplinair opleiden stimuleert innovatie’

“In de zorg wordt steeds meer nadruk gelegd op het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van langdurig verminderd functioneren bij chronische aandoeningen. Dat maakt de denkramen van de revalidatiegeneeskunde steeds breder inzetbaar”, merken Henri Plagge (bestuursvoorzitter) en Ivan Huijnen (manager Kenniscentrum) bij Adelante. In de coverstory van ICT&health 4 vertellen zij hoe de in revalidatiezorg gespecialiseerde zorggroep innoveert en haar integrale benadering van gezondheid vertaalt naar de eerste en tweede lijn.

Tags

Lid redactieraad ICT&health

José Coenders

José  Coenders Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Adelante richt zich op zo goed mogelijk leven en participeren in de samenleving, binnen de beperkingen die iemand heeft. Naast locaties waar revalidatiezorg wordt geboden aan volwassenen en kinderen, heeft de Limburgse zorggroep sinds 2009 een eigen Kenniscentrum. Hier werken zorgprofessionals, onderzoekers – van zowel Adelante als de Universiteit Maastricht – en studenten van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool samen aan zorginnovatie.

Multidisciplinair stagelopen bij Adelante

Studenten voeren onder meer binnen het multidisciplinaire zorginnovatiecentrum van Adelante en Zuyd Hogeschool interdisciplinaire opdrachten uit. Op die manier werken zij mee aan nieuwe zorgoplossingen, die dicht bij de behandelpraktijk staan en daar direct impact op hebben. “Zo brengen we zorg, onderzoek en opleiden bij elkaar”, aldus Plagge en Huijnen. Een concept dat veel jonge mensen aanspreekt.

Beide bestuurders zien dat de werkwijze en nieuwe oplossingen van het Kenniscentrum steeds relevanter worden nu de populatie vergrijst en het aantal jongeren in de regio afneemt. Om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden is Adelante bezig met het vertalen van haar integrale benadering van gezondheid naar de eerste en tweede lijn.

Post-COVID zorg

Een recent voorbeeld hiervan is het opzetten van een netwerk voor post-COVID zorg. “Samen met collega’s van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht hebben we van ZonMw groen licht gekregen om die post-Covid zorg te organiseren”, vertelt Huijnen. “Hierin wordt onder andere de revalidatiezorg binnen eerste en tweede lijn vormgegeven op basis van laatste inzichten en vervolgens geëvalueerd.”

De volledige coverstory over hoe Adelante innoveert en haar integrale benadering van gezondheid vertaalt naar de eerste en tweede lijn, is vanaf 27 augustus te lezen in ICT&health magazine nr. 4 2022.

Heeft u nog geen lidmaatschap maar wilt u net als vele andere zorgorganisaties en professionals ook succesvol innoveren, anticiperen op de veranderende zorg én ook uw voordeel doen met kennis over relevante ontwikkelingen, voorbeelden, tips en slimme toepassingen? Wordt dan lid.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Lid redactieraad ICT&health

José Coenders

José  Coenders Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen