Search
Close this search box.
Search

‘Multidisciplinair opleiden stimuleert innovatie’

“In de zorg wordt steeds meer nadruk gelegd op het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van langdurig verminderd functioneren bij chronische aandoeningen. Dat maakt de denkramen van de revalidatiegeneeskunde steeds breder inzetbaar”, merken Henri Plagge (bestuursvoorzitter) en Ivan Huijnen (manager Kenniscentrum) bij Adelante. In de coverstory van ICT&health 4 vertellen zij hoe de in revalidatiezorg gespecialiseerde zorggroep innoveert en haar integrale benadering van gezondheid vertaalt naar de eerste en tweede lijn.

Adelante richt zich op zo goed mogelijk leven en participeren in de samenleving, binnen de beperkingen die iemand heeft. Naast locaties waar revalidatiezorg wordt geboden aan volwassenen en kinderen, heeft de Limburgse zorggroep sinds 2009 een eigen Kenniscentrum. Hier werken zorgprofessionals, onderzoekers – van zowel Adelante als de Universiteit Maastricht – en studenten van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool samen aan zorginnovatie.

Multidisciplinair stagelopen bij Adelante

Studenten voeren onder meer binnen het multidisciplinaire zorginnovatiecentrum van Adelante en Zuyd Hogeschool interdisciplinaire opdrachten uit. Op die manier werken zij mee aan nieuwe zorgoplossingen, die dicht bij de behandelpraktijk staan en daar direct impact op hebben. “Zo brengen we zorg, onderzoek en opleiden bij elkaar”, aldus Plagge en Huijnen. Een concept dat veel jonge mensen aanspreekt.

Beide bestuurders zien dat de werkwijze en nieuwe oplossingen van het Kenniscentrum steeds relevanter worden nu de populatie vergrijst en het aantal jongeren in de regio afneemt. Om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden is Adelante bezig met het vertalen van haar integrale benadering van gezondheid naar de eerste en tweede lijn.

Post-COVID zorg

Een recent voorbeeld hiervan is het opzetten van een netwerk voor post-COVID zorg. “Samen met collega’s van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht hebben we van ZonMw groen licht gekregen om die post-Covid zorg te organiseren”, vertelt Huijnen. “Hierin wordt onder andere de revalidatiezorg binnen eerste en tweede lijn vormgegeven op basis van laatste inzichten en vervolgens geëvalueerd.”

De volledige coverstory over hoe Adelante innoveert en haar integrale benadering van gezondheid vertaalt naar de eerste en tweede lijn, is vanaf 27 augustus te lezen in ICT&health magazine nr. 4 2022.

Heeft u nog geen lidmaatschap maar wilt u net als vele andere zorgorganisaties en professionals ook succesvol innoveren, anticiperen op de veranderende zorg én ook uw voordeel doen met kennis over relevante ontwikkelingen, voorbeelden, tips en slimme toepassingen? Wordt dan lid.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?