N2Women roept UT-onderzoeker uit tot Rising Star

2 juli 2019
Sperotto-2
ICT
Nieuws

UT-onderzoeker Anna Sperotto is door het internationale academische platform N2Women uitgeroepen tot één van de tien Rising Stars in Computer Networking and Communications for 2019. Sperotto staat daarmee op het lijstje vrouwelijk academici van universiteiten over de hele wereld waaronder Cambridge, Berkeley, Carnegie Melon en Göttingen.

N2Women is een discipline-specifieke gemeenschap van onderzoekers op het gebied van netwerken en communicatie. N2Women moedigt diversiteit aan en is gericht op het versterken van verbindingen tussen ondervertegenwoordigde vrouwen in dit aandachtsgebied binnen ICT-onderzoek. Vrouwelijke onderzoekers die veel bereikt hebben in hun vakgebied en binnen tien jaar van het behalen van hun PhD afzitten, komen in aanmerking voor de prijs.

Sperotto werd genomineerd door UT-hoogleraar Aiko Pras, voorzitter van haar vakgroep.

Dr. Anna Sperotto doet onderzoek naar DDoS-aanvallen en werkt daarvoor sinds 2006 aan de UT bij de vakgroep Design and Analysis of Communication Systems (DACS) van de faculteit EWI. Eerst als PhD, daarna als postdoc en inmiddels is Sperotto universitair docent. De maatschappelijke relevantie van Sperottos onderzoek is groot. Een DDoS-aanval uitvoeren is relatief eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben. 

Zorgsector aantrekkelijk doelwit

De gezondheidszorg is om verschillende redenen een bijzonder aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Zo zijn bijvoorbeeld de gegevens uit de gezondheidszorg op de zwarte markt veel waardevoller dan bijvoorbeeld creditcards. Het rijke karakter van de gegevens ondersteunt bijvoorbeeld identiteitsdiefstal en fraude die voor een langere tijd onopgemerkt kan blijven. 

De zorgsector zou de afgelopen maanden een van de belangrijkste doelwitten zijn geweest van massale cyberaanvallen met de zogeheten Emotet-malware. Dat blijkt uit recent onderzoek van Proofpoint. Doel van de aanvallen is het verkrijgen van persoonlijke gegevens die doorverkocht kunnen worden. Al wordt Nederland er niet expliciet genoemd, er zijn volgens Proofpoint ook Nederlandse zorginstellingen aangevallen.