Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nanorobot vecht tegen ziektes

Wetenschappers hebben een nanorobot prototype ontwikkeld om in de toekomst ziektes te helpen bevechten. Bloedproppen, Kanker en beschadigde cellen in het brein zullen in de toekomst aangepakt kunnen worden door middel van Nanotechnologie, als het aan wetenschappers Selman Sakar van EPFL en Hen-Wei Huang van ETHZ ligt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een nieuw gepubliceerde studie vertelt hoe wetenschappers de huidige medische wereld willen transformeren met behulp van minirobots. Selman Sakar (EPFL) en Hen-Wei Huang (ETHZ) hebben samengewerkt om prototypes te creëren die het menselijk lichaam kunnen binnendringen. Het is nog niet op mensen getest, maar beide wetenschappers hopen dat dit zeer binnenkort gaat gebeuren.

Regie in lichaam

De wetenschap hoopt dat deze robots in de nabije toekomst handelingen in het lichaam kunnen verrichten, die voor artsen te microscopisch zijn. De robots zijn ontworpen naar modellen uit de natuur, de bacterie African trypanosomes, de bacterie verantwoordelijk voor de Afrikaanse slaapziekte.

Deze bacterie is gekozen vanwege hun unieke zweepstaartje, dat hen de controle geeft over de bewegingen in het menselijk lichaam. Zodra deze bacterie zijn bestemming heeft bereikt, rolt hij zijn staart om zich heen als bescherming. Die eigenschap kan zeer bruikbaar zijn voor de robots. De robots zullen bovendien de capaciteit krijgen van vorm te veranderen in verschillende temperaturen. Dit maakt ze uiterst bruikbaar bij diverse ziektes. Artsen geloven dat ze de robots kunnen sturen in een menselijk lichaam met behulp van een elektromagnetisch veld.

Wetenschappers hadden zo’n 30 jaar geleden nog niet de microscopen om nanodeeltjes te kunnen zien, maar sindsdien is onderzoek hiernaar enorm gegroeid en zal gezien de snelheid waarmee de technologie ontwikkeld exponentieel  blijven groeien. Met deze innovatie progressie is het volgens de wetenschappers mogelijk dat onze kleine vriendjes ons straks helpen om de meest vreselijke ziektes te genezen danwel te bestrijden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen