Search
Close this search box.
Search

Nanorobot vecht tegen ziektes

Wetenschappers hebben een nanorobot prototype ontwikkeld om in de toekomst ziektes te helpen bevechten. Bloedproppen, Kanker en beschadigde cellen in het brein zullen in de toekomst aangepakt kunnen worden door middel van Nanotechnologie, als het aan wetenschappers Selman Sakar van EPFL en Hen-Wei Huang van ETHZ ligt.

Een nieuw gepubliceerde studie vertelt hoe wetenschappers de huidige medische wereld willen transformeren met behulp van minirobots. Selman Sakar (EPFL) en Hen-Wei Huang (ETHZ) hebben samengewerkt om prototypes te creëren die het menselijk lichaam kunnen binnendringen. Het is nog niet op mensen getest, maar beide wetenschappers hopen dat dit zeer binnenkort gaat gebeuren.

Regie in lichaam

De wetenschap hoopt dat deze robots in de nabije toekomst handelingen in het lichaam kunnen verrichten, die voor artsen te microscopisch zijn. De robots zijn ontworpen naar modellen uit de natuur, de bacterie African trypanosomes, de bacterie verantwoordelijk voor de Afrikaanse slaapziekte.

Deze bacterie is gekozen vanwege hun unieke zweepstaartje, dat hen de controle geeft over de bewegingen in het menselijk lichaam. Zodra deze bacterie zijn bestemming heeft bereikt, rolt hij zijn staart om zich heen als bescherming. Die eigenschap kan zeer bruikbaar zijn voor de robots. De robots zullen bovendien de capaciteit krijgen van vorm te veranderen in verschillende temperaturen. Dit maakt ze uiterst bruikbaar bij diverse ziektes. Artsen geloven dat ze de robots kunnen sturen in een menselijk lichaam met behulp van een elektromagnetisch veld.

Wetenschappers hadden zo’n 30 jaar geleden nog niet de microscopen om nanodeeltjes te kunnen zien, maar sindsdien is onderzoek hiernaar enorm gegroeid en zal gezien de snelheid waarmee de technologie ontwikkeld exponentieel  blijven groeien. Met deze innovatie progressie is het volgens de wetenschappers mogelijk dat onze kleine vriendjes ons straks helpen om de meest vreselijke ziektes te genezen danwel te bestrijden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?