Search
Close this search box.
Search

NASA ontdekt materiaal dat genezingsproces wonden versnelt

Onderzoekers Mia Siochi en Lisa Scott Carnell van NASA’s Technology Transfer Program hebben een nieuw materiaal gecreëerd wat het menselijk lichaam aanspoort sneller te helen. Het polymeermateriaal ondersteunt de elektrische capaciteiten van het menselijke lichaam en stimuleert zo helende cellen.

De nieuwe technologie van NASA bevordert het helingsproces met elektrische activiteit. Het materiaal is gemaakt van Polyvinylidene Fluoride (PVDF), een polymeer met een unieke eigenschap: het is elektroactief. Dit betekent dat wanneer men er mechanische druk op uitoefent het materiaal spanning genereert, ook wel bekend als het piëzo-elektrische effect.

Van ruimte tot aarde

Siochi en Carnell passen een proces genaamd ‘electrospinning’ toe, waarbij er spanning wordt toegevoegd aan een oplossing van de polymeer. Dit terwijl het uit een injectiespuit wordt gespoten. Dit creëert polymere vezels van nano-afmetingen. Deze vezels kunnen zo gevormd worden tot een verband.

Oorspronkelijk was NASA van plan het materiaal in te zetten bij hun raketten, maar gedurende het onderzoeksproces werd ontdekt dat het materiaal een doorbraak zou kunnen betekenen in de medische wereld. Het materiaal wordt namelijk ook opgeladen door de lichaamstemperatuur van mensen, zo ontdekten de onderzoekers. (lees hier het onderzoek)

Beschermen en stimuleren

Het materiaal, de dunne vezels, vormt een verband. Niet alleen beschermt dit de wond tegen infecties, het draagt ook bij aan het versnellen van het genezingsproces. Het menselijk lichaam creëert van nature spanning, waardoor helende cellen in weefsels gestimuleerd worden. Het nieuwe verband motiveert deze cellen, waardoor zij sneller werken.

Toepassingen

De te bedenken toepassingen voor dit verband zijn eindeloos. Het sneller laten helen van wonden is belangrijk bij astronauten, soldaten of patiënten op de operatietafel. Ook kan het ingezet worden als een eerste hulpmiddel, zodat een bezoek aan een ziekenhuis minder frequent voor hoeft te komen. Een verband op de huid drukken om het elektrische veld te activeren is immers zo simpel als wat.

###nasa###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?