Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NASA ontdekt materiaal dat genezingsproces wonden versnelt

Onderzoekers Mia Siochi en Lisa Scott Carnell van NASA’s Technology Transfer Program hebben een nieuw materiaal gecreëerd wat het menselijk lichaam aanspoort sneller te helen. Het polymeermateriaal ondersteunt de elektrische capaciteiten van het menselijke lichaam en stimuleert zo helende cellen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De nieuwe technologie van NASA bevordert het helingsproces met elektrische activiteit. Het materiaal is gemaakt van Polyvinylidene Fluoride (PVDF), een polymeer met een unieke eigenschap: het is elektroactief. Dit betekent dat wanneer men er mechanische druk op uitoefent het materiaal spanning genereert, ook wel bekend als het piëzo-elektrische effect.

Van ruimte tot aarde

Siochi en Carnell passen een proces genaamd ‘electrospinning’ toe, waarbij er spanning wordt toegevoegd aan een oplossing van de polymeer. Dit terwijl het uit een injectiespuit wordt gespoten. Dit creëert polymere vezels van nano-afmetingen. Deze vezels kunnen zo gevormd worden tot een verband.

Oorspronkelijk was NASA van plan het materiaal in te zetten bij hun raketten, maar gedurende het onderzoeksproces werd ontdekt dat het materiaal een doorbraak zou kunnen betekenen in de medische wereld. Het materiaal wordt namelijk ook opgeladen door de lichaamstemperatuur van mensen, zo ontdekten de onderzoekers. (lees hier het onderzoek)

Beschermen en stimuleren

Het materiaal, de dunne vezels, vormt een verband. Niet alleen beschermt dit de wond tegen infecties, het draagt ook bij aan het versnellen van het genezingsproces. Het menselijk lichaam creëert van nature spanning, waardoor helende cellen in weefsels gestimuleerd worden. Het nieuwe verband motiveert deze cellen, waardoor zij sneller werken.

Toepassingen

De te bedenken toepassingen voor dit verband zijn eindeloos. Het sneller laten helen van wonden is belangrijk bij astronauten, soldaten of patiënten op de operatietafel. Ook kan het ingezet worden als een eerste hulpmiddel, zodat een bezoek aan een ziekenhuis minder frequent voor hoeft te komen. Een verband op de huid drukken om het elektrische veld te activeren is immers zo simpel als wat.

###nasa###

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen