Search
Close this search box.
Search

Nauwere samenwerking MST en ZGT door nieuw EPD

Het Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaan beiden gebruik maken van het HiX EPD om de zorg in de regio Twente naar een hoger plan te tillen. Beide zorginstellingen sloten daarvoor eind vorige week een overeenkomst met leverancier Chipsoft. Eind 2021 zal de overstap naar het nieuwe EPD bij beide ziekenhuizen afgerond worden.

De implementatie van een nieuw EPD past in de ambitie van ZGT en MST om patiënten de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Daarvoor werken beide zorgverleners al geruime tijd nauw samen. Patiënten die bij het ene ziekenhuis een onderzoek ondergaat kan, wanneer dat bijvoorbeeld efficiënter blijkt, vervolgens in het andere ziekenhuis behandeld worden. De implementatie van een nieuw EPD maakt die samenwerking voor zowel patiënt als zorgverlener nog eenvoudiger.

Verbetering zorgproces

Wanneer patiënten, zoals wettelijk verplicht, hun toestemming daarvoor geven, dan kunnen straks delen van het patiëntendossier eenvoudig tussen beide ziekenhuizen uitgewisseld worden. Daardoor kunnen zorgprocessen naadloos in elkaar overlopen, ongeacht waar een patiënt zijn onderzoeken en behandelingen ondergaat.

Het nieuwe EPD kan aan een patiëntenportaal gekoppeld worden waar patiënten delen van hun medisch dossier kunnen inzien. Dit biedt patiënten de mogelijkheid om, samen met de arts en verpleegkundige, zelf meer de regie nemen in de eigen zorg.

Toekomstvast EPD

Omdat het ZGT en MST de informatie rondom de patiënt op dezelfde manier gaan vastleggen kan het zorgproces van die patiënt ook beter gemonitord worden. Dat geeft zowel de patiënt als zijn familie meer ondersteuning. Daarnaast is het nieuwe EPD toekomstvast. De ziekenhuizen kunnen door ontwikkelen, voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en beschikken over de laatste innovaties op het gebied van onder andere e-Health en zorg op afstand.

“De keuze om het EPD samen in te gaan richten heeft niet alleen voordelen voor de patiënten die in beide ziekenhuizen worden behandeld, maar ook voor de gegevensuitwisseling met andere zorgpartners in de regio. Een uniform ingericht EPD geeft ook meer mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Wij zien het als een grote kans en een grote uitdaging om dit in nauwe samenwerking te realiseren”, zeggen de bestuurders Wolter Odding (ZGT) en Eric Rikkert (MST).

Eind vorig jaar sloot ZGT ook een samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit Twente voor een nauwere samenwerking op gebied van onderzoek en ontwikkeling van oplossingen voor gepersonaliseerde, patiëntgerichte zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
Volg jij ons al?