Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Navigatie-app voor blinden en slechtziende op Apple Watch

ViaOpta Nav van Novartis is een van de meest populaire apps voor blinden en slechtzienden. Met deze app kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg vinden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vanaf nu kan dat ook op de Apple Watch, want de fabrikant heeft een update uitgebracht, waar nog meer vernieuwingen in zitten. Versie 2.0 van ViaOptaNav kan ook nuttige plaatsen in de buurt opzoeken en je er naartoe loodsen. Daarnaast is er de app ViaOptaDaily die de dagelijkse routine wat makkelijker maakt.

ViaOpta Nav: navigeren met de Apple Watch

Beide apps worden gemaakt door het farmaceutische concern Novartis, die hiermee het dagelijkse leven van blinden en slechtzienden een stuk makkelijker wil maken. Met ViaOpta Nav krijg je navigatie-instructies terwijl je op straat loopt. Dat gaat een stuk makkelijker dan via Apple’s navigatiefuncties, waarbij je 12 tikjes op je pols krijgt voor rechtsaf en 3×2 tikjes voor linksaf. Bij ViaOpta Nav krijg je met stembegeleiding en trillingen een waarschuwing dat er een afslag, kruispunt of zebrapad aankomt. Als gebruiker kun je de app vragen naar de exacte locatie waar je bent. Ook kun je bestemmingen in de buurt zoeken, tussenstops op een route toevoegen of de locatie doorsturen naar een vriend, zodat die je kan oppikken als je verdwaald bent. De app is in meerdere talen beschikbaar waaronder Nederlands, Arabisch, Portugees, Japans en Grieks.

Tip: Apps voor blinden en slechtzienden (en allerlei andere toegankelijkheidsfuncties) kunnen ook handig zijn voor mensen die wél kunnen zien. De app geeft namelijk ook leesbare aanwijzingen op het scherm.
Bekijk hier de video

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen