Navigatie-app voor blinden en slechtziende op Apple Watch

5 juli 2015
Blinden-app
Apps
Nieuws
Vanaf nu kan dat ook op de Apple Watch, want de fabrikant heeft een update uitgebracht, waar nog meer vernieuwingen in zitten. Versie 2.0 van ViaOptaNav kan ook nuttige plaatsen in de buurt opzoeken en je er naartoe loodsen. Daarnaast is er de app ViaOptaDaily die de dagelijkse routine wat makkelijker maakt.

ViaOpta Nav: navigeren met de Apple Watch


Beide apps worden gemaakt door het farmaceutische concern Novartis, die hiermee het dagelijkse leven van blinden en slechtzienden een stuk makkelijker wil maken. Met ViaOpta Nav krijg je navigatie-instructies terwijl je op straat loopt. Dat gaat een stuk makkelijker dan via Apple’s navigatiefuncties, waarbij je 12 tikjes op je pols krijgt voor rechtsaf en 3×2 tikjes voor linksaf. Bij ViaOpta Nav krijg je met stembegeleiding en trillingen een waarschuwing dat er een afslag, kruispunt of zebrapad aankomt. Als gebruiker kun je de app vragen naar de exacte locatie waar je bent. Ook kun je bestemmingen in de buurt zoeken, tussenstops op een route toevoegen of de locatie doorsturen naar een vriend, zodat die je kan oppikken als je verdwaald bent. De app is in meerdere talen beschikbaar waaronder Nederlands, Arabisch, Portugees, Japans en Grieks.
Tip: Apps voor blinden en slechtzienden (en allerlei andere toegankelijkheidsfuncties) kunnen ook handig zijn voor mensen die wél kunnen zien. De app geeft namelijk ook leesbare aanwijzingen op het scherm. Bekijk hier de video