Search
Close this search box.
Search

Nederlanders willen toegang tot, beheer over medische gegevens

Vrijwel alle Nederlanders willen zelf de controle hebben over hun medische gegevens, maar de huidige IT-infrastructuur maakt dit lastig. Omdat in 2020 digitale inzage in medische gegevens een wettelijk recht wordt, dienen ziekenhuizen, zorginstellingen en andere zorgaanbieders haast te maken met het interoperabel maken van hun informatiesystemen. Dat stelt IT-leverancier Liferay op basis van onderzoek van GfK.

Volgens de studie, waar in juni ook al uit gepubliceerd is, zou 99 procent van de ondervraagden altijd toegang willen hebben tot zijn eigen medische gegevens. Verder wil 74 procent ook hun partner of directe familie toegang verlenen tot dit vertrouwelijke dossier. Maar de controle over de persoonlijke gegevens gaat wat burgers betreft verder: 95 procent wil kunnen zien wie er bij een zorgverlener in zijn of haar dossier kijkt. Dat deze inzage niet altijd goed gaat, bleek eerder dit jaar in het Haagse Haga Ziekenhuis, toen de privacy van opgenomen realitystar Barbie geschonden werd.

Zelf regie over medische gegevens

“In deze digitale wereld is het volledig terecht dat Nederlanders zelf de regie willen hebben over hun eigen medische gegevens”, stelt Ruud Kluivers, General Manager Liferay Benelux. “Uit het onderzoek van GfK blijkt echter dat de huidige IT-structuur van de zorgsector nog niet klaar is om aan deze vraag te voldoen.”

Zorginstellingen werken volgens Kluivers met gemiddeld acht verschillende systemen. Veel van deze huidige systemen zijn niet ontwikkeld voor samenwerking, maar vormen losse silo’s in een gefragmenteerd IT-landschap. “Dit betekent dat het voor patiënten en cliënten op dit moment vaak simpelweg onmogelijk is om het eigen medisch dossier overzichtelijk in één scherm te zien en te beheren.”

Managers: balans privacy en zorg

De studie geeft verder aan dat ruim 80 procent van de zorgmanagers en IT-managers ook vindt dat patiënten precies moeten kunnen bepalen wie er toegang heeft tot welke gegevens. Wel maken zij daarbij de kanttekening dat het recht op privacy nooit ten koste mag gaan van medische zorg. De beste manier om de privacy van de patiënt of cliënt te waarborgen, is om per persoon te kijken wie toegang mag krijgen tot welke gegevens.

Op dit moment regelt nog maar 1 op de 3 zorginstellingen de toegang tot medische gegevens op patiëntniveau, maar wettelijk zijn zorgverleners vanaf 2020 verplicht om patiënten en cliënten digitaal inzagerecht te geven in hun medische gegevens. Kluivers: “Dit betekent dat de sector vaart moet maken om systemen met elkaar te laten samenwerken en zo de communicatie en informatie-uitwisseling te verbeteren.”

Fouten door haperende IT-systemen

Uit een eerdere publicatie op basis van het GfK-onderzoek bleek dat slecht samenwerkende IT-systemen zoals EPD’s leiden tot fouten in de zorg voor patiënten en cliënten. Als deze IT-knelpunten niet worden aangepakt, komt de digitalisering van de zorg in gevaar, zo was de dreigende conclusie. Zonder samenwerking en integratie van systemen komt echte digitalisering volgens Liferay niet van de grond.

Recent bevestigde onderzoek van de NOS onder zorgpersoneel dat slecht communicerende IT-systemen binnen en tussen zorginstellingen leiden tot extra administratie en fouten. Dit verhoogt de druk op het schaarse personeel en brengt de veiligheid van patiënten in gevaar. Diverse brancheorganisaties riepen op tot samenwerking om IT-leveranciers zoals van EPD’s te dwingen tot interoperabiliteit.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?